TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI NOKTAYI KOYDU! Salmonella virüsü nedir? Salmonella virüsü nasıl bulaşır? Salmonella virüsü belirtileri nelerdir?

Salmonella virüsüne dair araştırmalar hız kandı. Avrupa'da üretilen Kinder Surprise yumurtalarında Salmonella virüsüne rastlanıldı. Tespit edilen Salmonella virüsü tedirginlik yarattı. Kinder markalı ürünler için bakanlık harekete geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çocukların sevdiği Kinder çikolatalardan buluşan Salmonella virüsüne karşı harekete geçti. Vatandaşlar çıkan bu haberlerden sonra salmonella virüsüne dair araştırmalara başladı. İşte haberin detayları!

Salmonella virüsüne karşı Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. İngiltere'de çok sayıda çocukta salmonella virüsünün tespit edilmesi sonrasında yapılan araştırmalarda virüsün Ferrero firmasının ürettiği Kinder Surprise yumurtalardan kaynaklandığı açıklandı. Salmonella virüsüne karşı ikinci bir talimata kadar Kinder markanın ürünlerinin ithalatında yüzde 100 Salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirdi. Çıkan salmonella virüsü haberlerinden sonra araştırmalar hız kazandı. Salmonella virüsünün etkileri ve nasıl bulaştığına dair detaylı bilgiler haberimizde yer alıyor...

Reklam
Reklam

SALMONELLA VİRÜSÜ NEDİR?

Salmonella bakterisi 'Enterobacteriaceae' familyasında yer alan, çubuk şeklinde bir bakteridir. Yaklaşık 2 bin alt tipi insanlarda hastalığa neden olur. Salmonella typhi (tifo) ve Salmonella paratyphi (paratifo) yalnızca insanlarda enterik ateş (tifo, paratifo) olarak adlandırılan ve zaman zaman salgınlarla seyredebilen hastalıklara neden olan türlerdir.

SALMONELLA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Salmonella bakterisi insanlara, çiğ gıdalar ve ellerinde salmonella bakterisi bulunan kişilerin hazırladığı gıdaların yenilmesi sonucu bulaşıyor. Bakterinin bulaşmış olduğu su ve yiyeceklerin uygun olmayan ısı koşullarında saklanması sonucu yoğunluğunu artırıyor, bu gıdaların sindirim sistemine ulaşması sonrasında mikroorganizmaya bağlı toksinler aracılığıyla gıda zehirlenmesi tablosu ortaya çıkıyor.

Çiğ veya iyi pişirilmemiş tavuk, et, yumurta, balıkve pastörize edilmemiş süt salmonella enfeksiyonu için kaynak oluşturabilir. Ayrıca temiz su sistemine yönelik alt yapının yetersiz olduğu durumlarda toplu zehirlenmelerin görülebiliyor.

Reklam
Reklam

SALMONELLA VİRÜSÜ TEDAVİSİ NEDİR?

Hastalığın tedavisi etkene yönelik olarak hekim tarafında uygun antibiyotik ve destek tedavisi ile yapılmaktadır. Belirti gösteren kişilerin derhal hekime başvurmaları gerekmektedir.

SALMONELLA VİRÜSÜ KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

  • Gıdalar uygun şekilde pişirilmeli ve saklanmalı,

  • Yiyeceklerin hazırlandığı alanların temizlikleri uygun şekilde yapılmalı,

  • El hijyenine dikkat edilmeli,

  • Yumurta, süt, kaymak vb. besinler çiğ olarak kullanılmamalı,

  • Gıda sektöründe çalışanların periyodik olarak salmonella taşıyıcılığı yönünden taramalarının yapılması.
Anahtar Kelimeler: