Arınç: 35 kişinin ölümüyle ilgili adli inceleme ve soruşturma bekliyoruz

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Uludere’de 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili, “Biz olayın hem adli...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Uludere’de 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili, “Biz olayın hem adli boyutunun mutlaka incelenmesi ve soruşturulmasını hem de idari bakımdan ihmal ve hata olup olmadığına bakılmasını bekliyoruz.” dedi.
Bursa Yüksek Hızlı Tren Projesi imza töreni sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Şırnak’ın Uludere ilçesinde 35 kişinin ölümüyle sonuçlayan olayı değerlendirdi. Olayın son derece üzücü olduğunu vurgulayan Arınç, “Genel Kurmay Başkanlığı’nın açıklaması var. Genel Kurmay Başkanlığı her olay sonrası adli ve idari soruşturmanın yapıldığını söylüyor. Bu doğal bir sonuçtur. Burada terörist mi yoksa kaçakçımı oldukları konusunda tartışma var. Ne olursa olsun 35 kişinin hayatını kaybettiği olayın soruşturması gerekir. Basına yansıdığı kadarıyla genç yaşta ve aynı aileden kişiler oldukları söyleniyor. Bir insanın hayatını kaybetmesinden daha üzücü ne olabilir. Biz olayın hem adli boyutunun mutlaka incelenmesi ve soruşturulmasını hem de idari bakımdan ihmal ve hata olup olmadığına bakılmasını bekliyoruz. Bunun sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacağız.“ dedi.
Bölgeye heyet gidip gitmeyeceği yönündeki soruyu ise Arınç, “Haberim yok.” şeklinde cevapladı.
Olay sonrası BDP’nin yas ilan etmesiyle ilgili ise Arınç şu yorumu yaptı, “Yas ilan edebilirler. Bu insanı olaydır. Ama bu olayı vesile bilerek Türkiye’nin güvenliğini bozacak davranışa katılmamak gerekir. Olayın insani boyutuna bakılmalı. Türkiye terörle mücadele ediyor. Bu mücadele sırasında buna benzer olaylar yaşanmış olabilir. Eğer bir ihmal ve kusurun içerisinde bunu yapanlar çıkarılır ve sonuçlarına katlanırlar. Bunun dışında olaya siyasi boyut vermek ve hükümete yüklenmek doğru değildir. Bir bakanın sorumluluğundan söz ediliyorsa muhalefet partileri dile getirip Meclis’in denetim mekanizmalarını çalıştırırlar. Sınır dışında 35 kişiyi kapsayan olay. Bundan dolayı İçişleri Bakanlığı’nın sorumluluğu nedir doğrusu ileri süren arkadaşlardan öğrenmek isteriz. Hepimiz adli ve idari sürecin sonuçlarını beklemeliyiz.”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün emekli milletvekillerine yapılan maaş zammını kısmen veto etmesi ile ilgilide değerlendirmede bulunan Arınç, çok ibret verici sonuçların ortaya çıktığını savunarak, “Kısa bir süre önce ‘Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi’ne ilişkin bir kanun değiştirilmişti. Bu kanun değişikliği dört partinin imzaladığı bir kanun teklifiyle geldi ve kabul edildi. Cumhurbaşkanı veto edip geri göndermişti. Geri gönderme üzerine muhalefet parti liderlerinin Cumhurbaşkanı için söyledikleri unutulmadı. Adeta Cumhurbaşkanı eleştiri bombardımanına tutuldu. Şimdi aynı muhalefet liderlerinin haline bakın. Birisi mektup yazıyor diğeri ricada bulunuyor. Ne olur bunu geri gönderin diye. Birincisini geri gönderdi üzerine çullandılar. Cumhurbaşkanı hukuka bağlı bir insandır. Hukukçuları var. Her kanun tasarı ve teklifini imzalarken Anayasaya ve diğer yasalara uygunluk bakımından inceleme yapmaktadır. Bu kez gördüğünüz gibi sağda solda konuşulanların hiçbirisine siyasi boyutuyla değil hukuki boyutuyla bakarak karar verdi. Bundan sonra Meclis ne yapar derseniz biliyorsunuz bundan önce bin sözümden dolayı dilim yanmıştı. Herkes gerekeni yapar dersem en güzel cümleyi kurmuş olurum. “ ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz