Arınç: Biz Tarihinden Korkan Ve Nefret Eden Zavallı Insanlardan Değiliz

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 1923’ten bu yana Türkiye Cumhuriyeti döneminin parlak sayfalarını ne kadar bilmek...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 1923’ten bu yana Türkiye Cumhuriyeti döneminin parlak sayfalarını ne kadar bilmek gerekiyorsa köklerini ve tarihinin derinliklerini de öyle bilmek gerektiğini belirterek, “Biz tarihinden korkan ve nefret eden zavallı insanlardan değiliz.” dedi. Arınç Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen, Bursa’nın fethinin 687. yıldönümü kutlamalarına katıldı. Fetih Kapısı’ndaki törende Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ümit Yılmaz, öğrenciler ve diğer vatandaşlar hazır bulundu. Surlara yerleştirilen sembolik Osmanlı askerlerinin renkli görüntüler oluşturduğu törende, Mesut Yavaş tarafından sur üzerinden Fetih Salâsı okundu. Kutlamalar, halk oyunları ve mehter gösterileriyle devam etti.

Reklam
Reklam

'CUMHURİYETİMİZİ NE KADAR BİLMELİYSEK, KÖKÜMÜZÜ DE BİLMELİYİZ'

Törende yaptığı konuşmada, gençlerin geçmişini e atalarının üç kıtada nasıl adaletle hükmettiğini bilmesi gerektiğini vurgulayan Başbakan Yardımcısı Arınç, şunları söyledi: “Bursa’nın fethindeki mana gibi adaletle hükmettiğinizde, insan haklarını gözettiğinizde, inançlara saygı gösterdiğinizde, insanların bir toplumda huzur ve mutluluk içinde yaşayabileceğini örnekleriyle gösterdiğinizde önünüzde bütün kapıların açıldığını göreceksiniz. Tarihimize, köklerimize, kültürümüze, inancımıza her zaman bağlıyız ve iftihar ediyoruz. O yüzden hanımefendilerin, beyefendilerin ve onların güzel evlatlarının, gelecek nesillerimizi bu bilinçle yetiştireceğine gönülden inanıyorum.”

'ESERLERİMİZİ GÜNYÜZÜNE ÇIKARMALIYIZ'

Bursa’nın her mahallesinde ve sokağında bir tarih ve kültür varlığı bulunduğuna dikkat çeken Arınç, şöyle devam etti: “Bursa’nın kıymetini bilmeliyiz. Tarihteki haşmetiyle tanıtmalıyız, eserlerini yeniden günyüzüne çıkarmalıyız ve bütün insanlığın ortak malı olarak hizmete sunmalıyız. Turizm geliştirilmeli, konaklama mükemmel olmalı, çocuklarımızın her biri bir rehber gibi yetişmeli. Bursa’nın her sayfasını açarak insanlara tanıtmalı ve bundan iftihar duymalı. Gençlerimizin bu konuda istekli ve heyecanlı olduğunu görüyorum.”

Reklam
Reklam

'OSMANLI DENDİĞİNDE ONURU VE KUDRETİYLE ÖRNEK BİR TARİH HATIRLANIR'

Osmanlı Devleti denildiğinde şerefiyle, onuruyla, haysiyetiyle, büyüklüğüyle, kudretiyle örnek olmuş bir büyük tarihin hatırlandığına işaret eden Bülent Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Endonezya’nın Sumatra adasına gittiğinizde Osmanlı adına okunan hutbelerden, Osmanlı'nın güzelliğini anlatan eski tarihlerden bahsederler. Kendilerini kuşatmaya gelen Portekizlilere karşı Osmanlı’dan yardım istendiğinde, adı sanı bilinmeyen bir ülkeye bile donanmalar gitmiş, o insanları işgalden kurtarmışlardır. Başka bir yere yine yardımlar gönderilmiş, insanlar zulümden kurtarılmıştır. Yine yanıbaşımızdaki Balkanlar, güneyimizdeki coğrafya, o günlerin tarihi olan şeref sayfalarımızdır. Yemen’e, Sudan’a, Mısır’a, Senegal’e gittiğinizde, yine o güzel hatıralarını sizlerle paylaşan geçmişin güzel insanlarını görüyorsunuz.”

'TARİHİMİZDEN ALACAĞIMIZ GÜÇLE CUMHURİYETİMİZİ GELİŞTİRELİM'

Tarihle iftihar edip şeref duyulması gerektiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Arınç, şunları kaydetti: "Oradan alacağımız derslerle bu güzel cumhuriyetimizi çok daha ileriye, çok daha güçlü ve inşallah çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkacak şekilde her zaman geliştirelim. Kahramanlarımızla iftihar ediyoruz, onların hatıralarına saygı gösteriyoruz. İnşallah fetihler, her zaman bizim gönlümüzde bir abide olarak yaşayacaktır. 687 yıllar, daha nice yüzyıllar geçsin ve Bursamız, ülkemiz, cumhuriyetimiz ve tarihimiz her zaman bizim iftiharımız olsun."

Reklam
Reklam

İKİ ÖĞRENCİ FENALIK GEÇİRDİ

Bu arada tören sırasında kılıç kalkan ekibinde görevli genç ve bir lise öğrencisi fenalık geçirdi. Saat 09.30 itibariyle tören alanına gelen öğrencilerin, 1,5 saat beklediği ve sıcaktan yorulduğu ifade edildi. Öğrencilere, alanda bulunan 112 Acil Sağlık ekipleri müdahale etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz