Arınç: İlerleme Raporu Hazırlanırken Iyi Niyet Sınırları Ve Yetki Aşıldı

Başbakan Yardımcısı Bülent Erinç, Avrupa Birliği (AB) ilerleme raporunda yer alan 'Türkiye’de azınlıklara karşı bir...

Başbakan Yardımcısı Bülent Erinç, Avrupa Birliği (AB) ilerleme raporunda yer alan 'Türkiye’de azınlıklara karşı bir hoşgörüsüzlük kültürü bulunduğu' yönündeki iddiaya tepki gösterdi. Arınç, "Komisyonun, 2012 yılı İlerleme Raporunu hazırlarken, iyi niyet sınırlarını ve yetkisini aştığının açık bir göstergesidir." dedi. Arınç, Türkiye'de farklı inanç gruplarına mensup insanların hoşgörü kültüründe kimliklerini rahatça yaşadığına dikkat çekti.

Siyasi reform sürecinin devamını ve reformların etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak için 2003 yılında kurulan Reform İzleme Grubu'nun 27. Toplantısı, Bursa’da yapıldı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın ev sahipliğindeki toplantıya; Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Afif Demirkıran, Türkiye Büyük Millet Meclisi Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala katıldı. Basına kapalı yapılan toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen bakanlar, gazetecilere bilgi verdi.

Reklam
Reklam

"AB İLERLEME RAPORU İYİ NİYET SINIRLARINI VE YETKİSİNİ AŞTI"

Bülent Arınç, öncelikli gündem maddesi olan farklı inanç grupları ile ilgili konular ile hükümetin 2023 vizyonunu ele aldıklarını söyledi. 2012 yılı Türkiye İlerleme Raporu'nun değerlendirildiğini ifade eden Arınç, şöyle konuştu: "Raporda yer alan objektif ve yapıcı eleştiriler tabiatıyla dikkate alınacaktır. Ancak, müzakerelerin yedinci yılında, Türkiye İlerleme Raporu’nun Siyasi Kriterler Bölümü'nün gereğinden fazla ayrıntılı ve uzun olması, kaynağı belli olmayan iddialara yer verilmesi ve bazı münferit olaylar üzerinden genellemelerde bulunulması, amacına hizmet etmekten uzak bir metin ortaya çıkarmış, raporun inandırıcılığına gölge düşürmüştür. Özellikle, raporda yer verilen 'Türkiye’de azınlıklara karşı bir hoşgörüsüzlük kültürü bulunduğu' yönündeki iddia, komisyonun, 2012 Yılı İlerleme Raporu'nu hazırlarken iyi niyet sınırlarını ve yetkisini aştığının açık bir göstergesidir."

"RAPOR, ÜLKEMİZİN UYUM ÇALIŞMALARINI VE KARARLILIĞINI TEYİT ETMİŞTİR"

Reklam
Reklam

Avrupa Komisyonu’nun 23 ve 24’üncü fasıllarla ilgili konulardaki eleştirilerinin ve Türkiye’den taleplerinin, hukuki ve etik dayanaklara sahip olmadığını dile getiren Arınç, şöyle devam etti: "Bu fasıllara ilişkin resmi açılış kriterleri, 2006 yılından bugüne kadar Türkiye’ye sunulmamıştır. Buna karşın, yapılan görüşmelerden elde edilen bulgular ışığında birçok husus yerine getirilmiştir. Öte yandan, ne kadar sübjektif ve önyargılı yaklaşımla hazırlanmış olursa olsun, İlerleme Raporu’nun, Türkiye’nin, 33 teknik faslın 32’sinde ilerleme kaydettiğini teslim etmesi, ülkemizin tüm zorluklara ve siyasi blokajlara rağmen AB müktesebatına uyum konusundaki çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü teyit etmiştir. Hükümetimizin belirlediği 2023 vizyonunun ve yol haritası niteliğindeki 63 maddenin neredeyse tamamının AB’ye üyelik sürecimize katkıda bulunacak mahiyette olduğu, önemli bir kısmının da 'siyasi Kriterler', 'Yargı ve Temel Haklar Faslı' ve 'Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Faslı' ile birebir ilgili olduğu değerlendirilmektedir."

Reklam
Reklam

"CEMAAT VAKIFLARINA 71 TAŞINMAZIN İADESİ VE 15'İ İÇİN TAZMİNAT KARARI ALINDI"

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil edilen partilerden oluşan Uzlaşma Komisyonu'nun, yeni ve sivil bir anayasa oluşturmak üzere çalışmalarına devam ettiğini hatırlatan Arınç, bu konuda şunları ifade etti: "Mülkiyet hakları konusunda, 27 Ağustos 2011 tarihinde, Vakıflar Kanunu’na eklenen Geçici 11. Madde kapsamında, farklı inanç grubuna mensup vatandaşlarımızın mensubu olduğu cemaat vakıflarının çeşitli sebeplerle daha önce el konulan vakıf mülklerinin iade edilebilmesinin yolu açılmıştır. Söz konusu Geçici 11. Madde kapsamında, cemaat vakıflarının taşınmaz iadesi başvuruları 27 Ağustos 2012 tarihine kadar alınmıştır. Bu süre içinde, toplam 116 cemaat vakfı tarafından bin 560 adet taşınmazın iadesi için başvuru yapılmıştır. Yapılan başvurular çerçevesinde, 71 taşınmazın iadesi ve 15 taşınmaz için ilgili vakfa tazminat ödenmesi kararı alınmıştır. Bununla birlikte, 90 taşınmaz için yapılan başvurular reddedilmiştir. Kalan bin 384 taşınmaz ile ilgili değerlendirmeler devam etmektedir."

Reklam
Reklam

Bülent Arınç, 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden sonra cemaat vakıflarının yurt dışından nakdi bağış alma hakkını elde ettiğini vurguladı. Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce, farklı inanç grubuna mensup vatandaşların kullandığı ibadethanelerin onarımının da sürdüğünü kaydetti.

"POZİTİF GÜNDEM RESMİ MÜZAKERE SÜRECİNE ALTERNATİF DEĞİL"

Başbakan'ın, 2010 yılındaki genelgesi doğrultusunda farklı inanç gruplarına mensup insanların, hoşgörü kültüründe kimliklerini rahatça yaşadığına dikkat çeken Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vize, siyasi reformlar, enerji, terörle mücadele gibi Türkiye-AB ilişkileri açısından önemli konulardaki işbirliği mekanizmalarının güçlendirilmesi ve siyasi blokajlı fasıllarda, çalışma gruplarıyla teknik açılış/kapanış kriterlerinin en kısa sürede yerine getirilmesini amaçlayan bir çalışma yöntemi olan Pozitif Gündem’in resmi açılış toplantısı 17 Mayıs 2012 tarihinde yapılmıştır. Pozitif Gündem çerçevesinde, ilk etapta 8 fasılda çalışma grubu oluşturulmuş ve 6 faslın ilk çalışma grubu toplantıları gerçekleştirilmiştir. Pozitif Gündem, resmi müzakere sürecine bir alternatif değil, aksine sürece ivme kazandıracak, onu destekleyecek yeni bir çalışma yöntemidir. Bununla birlikte, müzakereleri tıkayan siyasi blokajlar kalkmadığı sürece Pozitif Gündem'in uzun vadede amacına ulaşamayacağı ve nihai hedef olan Türkiye’nin üyeliği amacına hizmet etmeyeceği açıktır."

Reklam
Reklam

Yargı Reformu Stratejisi’nin güncellenmesi çalışmalarının devam ettiğini anlatan Arınç, şunları dile getirdi: "Bu amaçla ilgili kurumlarla istişare amaçlı faaliyetler yapılmış ve Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Taslak Strateji Belgesi’ 11 Eylül 2012 tarihinde ilgili tüm kurumların görüşüne gönderilmiş, ayrıca oluşturulan internet sitesi aracılığıyla ilgililerin görüşüne açılmıştır. Gelen görüşlerin değerlendirilmesi amacıyla önümüzdeki aylarda ilgili kurumların katılacağı bir çalıştay düzenlenmesi ve güncelleme çalışmalarının tamamlanması planlanmaktadır. 3. Yargı Reformu Paketi olarak adlandırılan Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun, 2 Temmuz 2012 tarihinde kabul edilmiş ve 5 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir."

Devam eden yargı reformu sürecinde, 2006 yılında cezaevinde bulunanların yüzde 49,2’si tutuklu iken, bugün bu rakamın yüzde 25,3'ünün tutuklu olarak gerçekleştiğini belirten Arınç, hazırlanan yargı çalışmalarını anlattı.

Reklam
Reklam

"HEDEFİMİZ, SCHENGEN ÜLKELERİNE VİZESİZ GİRİŞ"

Hedefin, bütün vatandaşların Schengen ülkelerine vizesiz girişini sağlayacak olan vize muafiyeti olduğuna işaret eden Arınç, şunları ifade etti: "Sayın Başbakanımızın önderliğinde, ilgili kurumlarımızla ve toplumun her kesimiyle işbirliği içerisinde, kazanılmış haklarımıza halel getirmeksizin, milli menfaatlerimiz doğrultusunda vatandaşlarımızın bu önemli sorununu çözmek için her türlü gayreti göstermeye devam edeceğiz. İçişleri Bakanlığı, kapsamlı göç ve iltica politikası ve mevzuatı oluşturma çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çerçevede ulusal ve uluslararası tüm paydaşların etkin işbirliği ile katılımcı bir süreçle hazırlanan ve ülkemizin göç ve iltica alanında temel politikalarını yeniden şekillendirecek olan ‘Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarısı’ 27 Haziran 2012 tarihinde TBMM İçişleri Komisyonu’nda oybirliği ile kabul edilmiş ve TBMM Genel Kurulu'na sevk edilmiştir. Bu tasarının yasalaşması, ülkemizin göç yönetimi alanında ihtiyaç duyduğu kapsamlı mevzuat ve güçlü kurumsal altyapının kurulmasını sağlayacak olması nedeniyle son derece önemlidir."

Reklam
Reklam

"PKK'NIN PROPAGANDA FAALİYETLERİ ENGELLENMELİ"

AB ülkelerinden, PKK'nın finansman ve propaganda kaynaklarının engellenmesine destek verenler olduğunu belirten Arınç, sözlerini şöyle tamamladı: "Terör örgütlerinin özellikle Avrupa ülkelerinde değişik adlarla yaptığı yayın faaliyetleri başta olmak üzere propaganda çalışmalarının engellenmesi konusunda çabalarımız kararlılıkla sürmektedir. Ayrıca, terörizmin finansmanıyla mücadelede, ülkemizin yasal mevzuatındaki eksikliklerinin giderilmesi amacıyla yapılan Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın yasalaşmasının, uluslararası yükümlülüklerimiz açısından çok önemli olacağı değerlendirilmiştir."

Arınç, Reform İzleme Grubu’nun kadın hakları ve aile içi şiddetin önlenmesi konularının öncelikli gündem maddesi olarak ele alınacağı 28. toplantının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in ev sahipliğinde Gaziantep’te yapılacağını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: