Arınç, PKK konusunu görüştü

WASHINGTON (İHA) - TBMM Başkanı Bülent Arınç, Amerikan Temsilciler Meclisi Başkanı Denis Hastert'in davetlisi olarak geldiği Washington'da Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Steven Hadley ile Beyaz Saray'da görüştü.

Yaklaşık 45 dakika süren görüşmede iki ülke ilişkilerini ele aldıklarını belirten Arınç, görüşmenin olumlu geçtiğini belirtti. Görüşmede, Kuzey Irak'taki PKK varlığını konuştuklarını belirten Arınç, "PKK'nın Türkiye'yi tehdit ettiği düşüncelerimize Cheney ve Hadley de hak verdi" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Arınç, Cheney ve Hadley'in, PKK konusunda Irak yönetiminin de dahil edilerek sorunun üçlü konsept dahilinde çözülmesi görüşünü kendisine bildirdiklerini ifade etti.
Bülent Arınç, Amerikan Temsilciler Meclisi Başkanı Denis Hastert ile de 1 saate yakın bir görüşme gerçekleştirdi. Hastert'i Türkiye'ye davet ettiğini belirten Arınç, sözde Ermeni soykırımı iddiaları konusunda Haster'in tutumunu olumlu bulduğunu ve bu konuda olağanüstü, olumsuz bir durumun olmayacağını tahmin ettiğini söyledi.
Hastert ile 1 Mart tezkeresi konusunu da değindiklerini belirten Arınç, Hastert'in kendisine, "Parlamentolar hükümetler ile her zaman aynı görüşü taşımayabilir. Ben bunu olağan karşılıyorum. Bu ilişkilerimizin koptuğu, kırıldığı anlamına gelmez" dediğini belirtti.

Washington'daki temasları çerçevesinde Türkiye'deki Amerikan karşıtlığı ile ilgili endişelerin kendisine iletildiğini belirten Arınç, "Kendilerine Türkiye genelinde böyle bir karşıtlıktan bahsedilemeyeceğini ifade ettim. Yahudi karşıtlığına gelince böyle bir şeyin mümkün olmadığını söyledim" dedi.

Reklam
Reklam

Ariel Şaron hükümetinin bazı uygulamalarının Müslüman Anadolu'da tepkilere yol açabileceğine değindiğini söyleyen Arınç, bu tepkilerin genele yayılamayacağını belirttiğini söyledi.

Arınç, Suriye konusuna da değinerek, "Suriye'nin demokratikleşmesinde üzerimize Türkiye olarak görevler düşüyor. Demokratikleşme bir ülkede yumuşak geçişle kendi halkının isteği ile olmalı. Dış etkenlerle rejim değiştirilmesini uygun bulmuyoruz" dedi.

Türkiye ile ilgili ABD'de kullanılan ılımlı İslam gibi ifadeler karşısındaki düşüncesi sorulan Arınç, ABD Türkiye'yi diğer Müslüman ülkelerden ayrı bir yere koyuyor. Türk halkı yeri geldiğinde dindardır, geleneklerine bağlıdır; ancak modern bir yaşama bağlıdır. Bundan da vazgeçmeye niyeti yoktur" dedi.

Türkiye'nin rejimini, kimseye ihraç etme derdinde olmadığına da değinen Arınç, Türkiye'nin pozitif yanları çok olan güçlü bir ülke olduğunu ve bundan istifade etmek isteyenleri memnunlukla karşılayacaklarını söyledi.

Arınç, erken seçim söylentilerine karşılık olarak ise böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek, "Bugünkü durumda ben erken seçim görmüyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Arınç, bir gazetecinin ABD ziyareti öncesi ve ziyaret sırasında yazdığı haberlere kızgınlığını dile getirdi. İsim vermeden konuşan Arınç, kendisi hakkında yazılan aşağılayıcı haberlerden utanç duyduğunu belirterek, "O kişiler şu anda sesimi duyabilecek kadar bana yakın oturuyor" dedi