Arınç, Şeb-i Aruz Etkinliğine Katıldı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çanakkale Valiliği tarafından düzenlenen Şeb-i Aruz etkinliğine katıldı. Mevlana’nın vefatının...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çanakkale Valiliği tarafından düzenlenen Şeb-i Aruz etkinliğine katıldı.

Mevlana’nın vefatının 739. yıldönümü dolayısıyla Çanakkale Valiliği tarafından düzenlenen “Balkan Coğrafyası Çanakkale’de Buluşuyor” programı Gelibolu Mevlevihanesi'nde yapıldı. Bu yıl ikincisi düzenlenen Şeb-i Aruz törenlerine Çanakkale Valiliği yerli, yabancı ve akraba topluluklar başta olmak üzere bini aşkın misafir davet etti. Bu yılki etkinliklere Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sırbistan Devlet Bakanı Sulejman Ugljanin, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Bakan Mahir Yağcılar, Sırbistan Milletvekili Enis Imamovic, Sırbistan Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Davut Nuriler, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülmecit Kırımoğlu, Dr. Şenel Kahir ile Balkanlar'dan müftüler ve çok sayıda davetli katıldı.

Reklam
Reklam

Etkinlikte konuşan Arınç, kutsal bir için toplandıklarını söyledi. Mevlana'yı anmanın, onun nasıl bir kul olduğunu ve nasıl örnek olduğunu anmak ve anlamak olarak değerlendiren Arınç, "Birey olarak, toplum olarak, insanlık olarak büyük sınavlardan geçiyoruz. Çoğu kez misak gününde verdiğimiz sözleri unutuyoruz. Birbirimizin kalbini kırıyoruz. Birbirimize üstünlük taslıyoruz. Modern dünyanın bütün müspet gelişmelerine rağmen çatışma, kavga, rekabet duygusu bir türlü kontrol altına alınamıyor. Bütün sanatkarlar, bütün edebiyatçılar, bütün şairler esasen Hazreti Mevlana'nın işaret ettiği merhametin, sevginin, muhabbetin kaynağını, menşeini aramışlardır. 'Ben Kur'an'ın kölesiyim, ben Hazreti Muhammed-i Muhtarın ayağının tozuyum' diyen Hazreti Mevlana'nın kendi diliyle düğün merasimi için bir aradayız." dedi.

"Başarmak için, bütün gücümüzü toplamak, kalbimizi, gönlümüzü, yüreğimizi, vicdanımızı yeniden keşfetmek zorundayız." diyen Arınç, İnsanı, insanı yücelten değerleri yeniden savunmak zorunda olduklarını söyledi. Arınç sözlerini şöyle sürdürdü; "Bizler büyük bir medeniyetin çocuklarıyız ama tarihle, ecdadımızla övünerek sorumluluklarımızdan kurtulamayız. Bugün insanlığın İslam'ın evrensel mesajını duymaya büyük ihtiyacı var. İslam, insanı 'Allah'ın halifesi' olarak görür ve insanın hukukunu mukaddes sayar. İslam'ın nezdinde 'Bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir. Bir insanı dirilten bütün insanlığı diriltmiş gibidir.' Bugün sadece kendimizin değil, bütün insanlığın hukukunu savunmak gibi bir görevimiz var. Gönül kazanmayı daima en büyük ideal sayacağız. Üzerimizdeki emanete halel getirmeden yeni nesillere taşıyacağız. Aşkla, aklı selimle, kalbi selimle yolumuza devam edeceğiz. Birbirimizi anlamaya daha çok gayret edeceğiz. Birbirimize daha çok eğileceğiz. Fitneye karşı daima uyanık olacağız. Kardeşliğimizi daima yücelteceğiz. Çatışmacı, kavgacı yol ve yöntemlere asla izin vermeyeceğiz. Zayıf olanların daima yanında olacağız."

Reklam
Reklam

Konuşmanın ardından, Başbakan Yardımıcısı Arınç, Balkanlardan etkinliğe katılan bakan, milletvekilleri ile müftü ve müftü yardımcılarına Çanakkale Valiliği tarafından hazırlanan Gelibolu Mevlevihanesi'nin maketini hediye etti. Daha sonra davetliler, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun sunduğu sema gösterisini izledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: