Arınç: "Talep edilen tüm yetkileri anında veririz"

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türkiye'nin, hem kendi çıkarlarını hem de bölgenin çıkarlarını düşünmek zorunda olduğunu söyleyerek, "Ulusal çıkarlarımız doğrultusunda, Meclisten talep edilen tüm yetkileri anında veririz" dedi.

Arınç, katıldığı Samanyolu Haber Televizyon kanalının canlı yayınında, Ankara'daki saldırıya değindi.

Terörün insanlık suçu olduğunu vurgulayan Arınç, terörün insan unsurunu içine alan bir eylem türü olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bugün Adana'da da patlayıcı yakalandı. Türkiye'ye dışarıdan patlayıcı madde girişi meçhul değildi. Başka başka amaçlarda olabilir ama tek amaç var, toplum içerisinde korku, panik meydana getirmek, devleti aciz göstermek, siyasetçileri, parlamentoyu, hükümeti yıpratmak, 'Biz varız' demek, seslerini duyurmak. Bunun dış ve iç bağlantılı amaçları da olabilir. Varsayımlar üzerinde çok şey söylenebilir, ama ben bunun doğrudan seçime yönelik bir provokatif hareket olduğunu düşünmüyorum, adı üstünde terördür."

Reklam
Reklam

Türkiye'nin, hem kendi çıkarlarını hem de bölgenin çıkarlarını düşünmek zorunda olduğunu ifade eden Arınç, şöyle devam etti:

"Ulusal çıkarlarımız doğrultusunda, Meclisten talep edilen tüm yetkileri anında veririz. Milletvekili arkadaşlar adına bunu peşinen söyleyebilirim. Ama olayın arka planınında, Türkiye'ye getireceklerini veya götüreceklerini, zamanlamasını da çok iyi düşünmek lazım. Asker, kendi düşüncesi içinde doğru olanı, doğru bildiklerini söyleyecektir.

Ama bu konuda mekanizmada siyasi karara da ihtiyaç duyulmaktadır. Irak'a yönelik bir operasyon ihtiyacı doğduğu takdirde, TBMM'de derhal bu yetkilerin verileceğini düşünüyorum."

Arınç, TBMM'nin kararı olmadan, Cumhurbaşkanının, "Başkomutan" sıfatını kullanarak Kuzey Irak'a müdahale edilmesi doğrultusunda, son günlerde konuşulan senaryolara ilişkin bir soru üzerine, "Bazen uçuk kaçık şeyler de konuşulur. Yurtdışına asker gönderme TBMM'nin vereceği karara bağlıdır. Anayasa'nın 92. maddesinde Meclis tatilde iken ülkenin ani bir silahlı saldırıya uğraması söz konusu olursa şüphesiz... Ama böyle bir şey mi var sayılıyor?" diye konuştu.

Reklam
Reklam

100-200 teröristin Irak'tan gelerek Türkiye'ye bir saldırı düzenlemesinin ani bir silahlı saldırı kapsamına girip girmeyeceğine ilişkin soru üzerine Arınç, "100-200 nedir? Çok uç bir değerlendirme.

Türkiye devleti güçlüdür. Bu tür saldırılar zaman zaman oluyor zaten silahlı kuvvetler onların cevabını veriyor. Bizim Kuzey Irak'ın belli bir yerine kadar zaten silahlı gücümüz var" dedi.

AA