Arınç: Terör örgütü siyasallaştırılamaz

Ankara (AA)- TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Terör örgütü varoldukça, eylemleri şu veya bu şekilde devam ettikçe bu örgütün meşrulaştırılmasına, hele hele siyasallaştırılmasına hiçbir zaman, imkan ve fırsat verilmez" dedi.

22. Dönem 5. Yasama Yılının başlaması nedeniyle bilgilendirme toplantısı düzenleyen Arınç, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, konuşmasında geçen "geçmişten bugüne yaralı bir demokrasi..." ve "Meclisin gücünü ve yetkilerini artırmasından endişelenen kimi çevreler..." ifadelerini açmasını istemesi üzerine Arınç, çok partili hayata geçişin üzerinden 60 yıl geçtiğini, bu sürenin çok azında, 10-15 yılında istikrar dönemi yaşandığını ve demokrasinin zaman zaman müdahalelere uğradığını söyledi.

Reklam
Reklam

Zaman zaman tartışmalar olduğunu, TBMM'nin egemenlik hakkını kullanmasıyla ilgili bazı kurumlar ve kişiler tarafından eleştirildiğine dikkati çeken Arınç, şunları söyledi:

"Bugün TBMM, sadece Sayıştay başkan ve üyelerini seçmektedir. İktidar ve muhalefet kendilerine ayrılan kontenjanlar içinde üyelerini seçmektedir. Yeni Sayıştay Kanununda, Sayıştay üyelerinin seçim şeklinin tamamının Parlamentoya verilmesi, büyük tartışmalara uğramaktadır. Yine buna benzer şekilde, Ombudsmanlıkta da böyle olacaktır, Parlamento tarafından seçilmesine karşı çıkan düşünce ve güç odakları vardır. TBMM'nin, bazı kurumlara üye seçiminde mutlaka yeri ve görevi olduğunu bilmekteyim. Ben arzu ederim ki Anayasa Mahkemesinin bir kısım üyeleri de TBMM tarafından seçilsin. Bu çok doğru, çok yerindedir, batıda bunun örnekleri fazlasıyla mevcuttur."

Türkiye'nin terör örgütünden yıllardan beri ıstırap çektiğini, masum insanların öldüğünü, güvenlik güçlerinin şehit olduğunu, bunun büyük acı meydana getirdiğini, işin manevi boyutu kadar maddi boyutuyla da büyük zarara neden olduğunu kaydeden Arınç, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Terör örgütünün ne yapacağı bellidir, silahını bırakacak, teslim olacaktır ve terörle ilişiğini kestiğini ilan edecektir. Onları, artık bu ülkenin devletine güvenen, rejimine inanan 70 milyon insanıyla kaderde, kederde, tasada, kıvançta ortak bir ferdi olarak hepimiz kucaklarız. Ancak terör örgütü varoldukça, eylemleri şu veya bu şekilde devam ettikçe bu örgütün meşrulaştırılmasına, hele hele siyasallaştırılmasına hiçbir zaman imkan ve fırsat verilmez. Böyle bir şey düşünülmez. Bir kere terör örgütünün doğrudan sayasallaşması mümkün değil" Arınç, Fransa Ulusal Meclisinde kabul edilen tasarıyla ilgili olarak, "'Bu tasarı, Ermenilerin en büyük terör eylemlerini niçin Fransa'da gerçekleştirdiklerini de anlatmaktadır" dedi.

TBMM Başkanı Arınç, "Paris'te çeşitli zamanlarda büyükelçilerimiz, diplomatlarımız Ermeni terörüne kurban verilmiştir. Orly Havaalanı katliamını da Ermeniler yapmıştır. Yaptıkları her şey, söyledikleri her söz, attıkları her adım, insanlığın gözü önünde olmaktadır. Söyleyen ve yapanlar için bunlar, siyasi tarihte bir vesika olarak önlerine konulacaktır " diye konuştu.

Reklam
Reklam