Arınç: "Türkiye'ye de aynı haklar tanınmalı"

Helsinki - TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türkiye'nin, hiçbir ülkede iç politika malzemesi yapılmaması gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin etnik ve dini farklılığı, bir düşmanlığa dönüşmemelidir. AB'ye üyelikte diğer ülkelere tanınan haklar, eşit ve objektif olarak Türkiye'ye de tanınmalıdır" dedi.

Arınç, Finlandiya'daki temaslarının ikinci gününde Finlandiya Parlamento Başkanı Paavo Lipponen ile parlamento binasında bir araya geldi. Baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmelere geçildi ve Arınç, burada ev sahibi ülkenin parlamenterlerin sorularını yanıtladı.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin, hiçbir ülkede iç politika malzemesi yapılmaması gerektiğini vurgulayan TBMM Başkanı Arınç, etnik ve dini farklılığının bir düşmanlığa dönüşmemesini istedi. Arınç, AB'ye adaylık konusunda diğer ülkelere tanınan hakların, eşit ve objektif olarak Türkiye'ye de tanınması gerektiğini ifade etti.

Arınç ayrıca Türkiye'nin Kıbrıs'ta kalıcı ve adil çözüm için gösterdiği çabalara, AB ve BM'nin de destek vermesini istedi. Bir parlamenterin, "Kürt azınlığın önemli bir konu olduğunu ve AB'nin azınlık haklarına saygı duyduğunu" belirtmesi üzerine Arınç, Avrupa'nın bazı ülkelerinin, Türkiye'de yaşayan Kürtlere karşı duyarlı olduğunu söyledi.
Lozan Anlaşması'nda Kürtlerin azınlık kabul edilmediğini vurgulayan Arınç, Türkiye'de yaşayan Kürtlerin, Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit ve birinci sınıf vatandaşları olduğunu söyledi.

Arınç, terör örgütü PKK'nın binlerce insanın ölümüne neden olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de kendini Kürt olarak tanımlayan vatandaşların bulunduğunu, bunun kendilerinin bir eksikliği değil, zenginliği olduğunu belirtti. TBMM'de görev yapan 550 milletvekili arasında, 70-80 milletvekilinin, rahatlıkla Kürt anne ve babadan
olduğunu söyleyebildiğini ifade eden Arınç, "Kürt olmak kimlikse, kültürel olarak bu kimlik yaşanmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam