Arınç'a yakın isimlerde yaprak dökümü

AK Parti'nin kurucularından ve en önemli isimlerinden Bülent Arınç'la birlikte çalışan isimlerde son dönemde "yaprak dökümü" yaşanıyor.

AK Parti'nin kurucularından ve en önemli isimlerinden Bülent Arınç'la birlikte çalışan isimlerde son dönemde "yaprak dökümü" yaşanıyor.


Arınç'la yaklaşık 5 yıl çalışan yakın çalışma arkadaşları, son kabine değişikliğinin ardından birbiri ardına görevlerine veda etmeye başladılar.


Yaprak dökümü Arınç'tan Yalçın Akdoğan'ın sorumluluk alanına geçen üç kilit kurumun; TRT, Basın-Yayın Genel Müdürlüğü ve Anadolu Ajansı'nın tepe yönetimlerinde yaşandı.

İşte son dönemde yaşananlar;


ARINÇ 2009'DA TRT, AJANS VE BASIN-YAYIN'DAN SORUMLU OLDU

Reklam
Reklam

Bülent Arınç, 2007 yılından bu yana Başbakan Yardımcısı görevinde bulunuyor. Arınç, bu göreve ilk geldiğinde sorumluluk alanında Danıştay'la ilişkiler ve Vakıflar Genel müdürlüğü vardı.


2009'daki kabine değişikliğinde, Arınç'ın Başbakan Yardımcılığı görevi değişmedi ancak sorumluluk alanı genişledi.


Mehmet Aydın'ın kabine dışı kalmasıyla, sorumluluk alanındaki TRT, Anadolu Ajansı ve Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın sorumluluk alanına dahil edildi.


Arınç'ın göreve gelmesiyle birlikte, bu kurumların tepelerinde değişiklikler yaşandı. O dönemde göreve gelenler, yaklaşık beş sene Arınç'la birlikte çalıştılar.


DAVUTOĞLU HÜKÜMETİ; ARINÇ'IN GÖREV ALANI DEĞİŞTİ

29 Ağustos 2014'te Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu hükümette, Bülent Arınç'ın "Başbakan Yardımcısı" sıfatı değişmedi.


Ancak görev alanı değişti; Arınç'a yaklaşık beş yıldır bağlı olan TRT, Anadolu Ajansı ve Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlükleri, Başbakan Yardımcısı olarak atanan Yalçın Akdoğan'ın sorumluluk alanına dahil edildi.

Reklam
Reklam

ÖNCE TRT GENEL MÜDÜRÜ GİTTİ

Arınç'la beş yıl boyunca çok yakın çalışan ekipten ilk ayrılan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin oldu.

Şahin, TRT Genel Müdürlüğü görevine Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı'ndan, Arınç daha TRT kendisine bağlanmadan gelmişti.


Daha önce birkaç kez TRT Genel Müdürü olarak ataması yapılan Şahin'in kararnamesi, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanmamıştı. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül göreve geldiğinde, ilk onayladığı atama kararnamelerinden biri de İbrahim'in Şahin'inki oldu. Şahin, 21 Kasım 2007'de TRT Genel Müdürü olarak atandı.


Şahin, TRT'nin sorumluluğunu Bülent Arınç'ın üstlenmesinden sonra da bu görevine devam etti.


Ancak Davutoğlu kabinesinin oluşması ve TRT'nin Bülent Arınç'ın sorumluluk alanından çıkıp, Yalçın Akdoğan'ın sorumluluk alanına bağlanmasıyla ilk görevden ayrılan da İbrahim Şahin oldu.


TRT Genel Müdürleri 4 yıllık sürelerle atanıyorlar. Görevden alınmaları ise çok zor. Görev süreleri bitmeden ancak "milli güvenlik" gibi ağır bir gerekçeyle görevden alınabiliyorlar.

Reklam
Reklam

Nitekim Şahin de, görevden alınmadı. Ancak Eylül ayında "kendi isteğiyle" TRT Genel Müdürlüğü görevinden istifa etti. Ve 15 Eylül 2014'te de Bakanlar Kurulu kararıyla Samsun Valisi olarak atandı.


İbrahim Şahin'in yerine, onun döneminde TRT Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Şenol Göka atandı.


ARINÇ'IN EN YAKIN ÇALIŞMA ARKADAŞININ GÖREV YERİ DEĞİŞTİ

TRT'de bu gelişmeler yaşanırken, yine Arınç'a en yakın isimlerden biri de etkilendi;

Yaklaşık 3 yıl Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın basın danışmanlığını yapan, Arınç'la çok yakın çalışan Erkan Durdu, 7 Kasım 2011'de yine o dönemde Arınç'ın görev alanındaki Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdür Yardımcılığına atanmıştı.


Erkan Durdu da, Davutoğlu hükümeti döneminde görev değişikliğine uğradı; Durdu Kasım ayı başında Basın-Yayın'dan ayrılarak, TRT Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı.


BASIN-YAYIN GENEL MÜDÜRÜ DE GİTTİ

Basın-Yayın Genel Müdürlüğü'ndeki üst düzey değişiklik, Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu'nun ayrılmasıyla sona ermedi;

Durdu'dan hemen sonra, Basın-Yayın'ın en tepe ismi görevden alındı.

Reklam
Reklam

Murat Karakaya, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın sorumluluk alanındaki kilit kurumlardan Basın-Yayın Genel Müdürlüğü görevine, Nisan 2010'da atanmıştı.


Ancak Davutoğlu hükümetinin göreve başlaması, Basın-Yayın'ın Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın sorumluluk alanına girmesinin ardından, bu kurumun tepesinde de değişiklik yaşandı;

Karakaya, 18 Kasım 2014'te Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü görevinden alınarak, "Başbakanlık müşaviri" olarak atandı.


Karakaya'nın yerine ise, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Cemalettin Haşimi atandı. Haşimi, iki görevi, yani Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ile Basın Yayın Genel Müdürlüğü görevlerini, birlikte yürütecek.


SON YAPRAK DÖKÜMÜ; ANADOLU AJANSI

Bülent Arınç'ın görev alanından, Yalçın Akdoğan'ın görev alanına geçen üç kilit kurumdan üçüncüsünde, yani Anadolu Ajansı'nda da yaprak dökümü dün yaşandı;

Ajans'ın tepe ismi, Genel Müdür Kemal Öztürk dün itibarıyla Genel Müdürlük görevinden istifa etti.


Öztürk de, Ankara siyaset kulislerinde "Arınç'a en yakın isimlerden" olarak tanınıyor.

Reklam
Reklam

Kemal Öztürk, TBMM Başkanı olduğu dönemde Bülent Arınç'ın Meclis'teki basın danışmanlığı görevini yürütmüş, yılarca Arınç'a çok yakın çalışmıştı.


Öztürk, TBMM'deki görevinden sonra bir ara dönem başbakan olan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın basın danışmanlığı görevini üstlenmişti.

Anadolu Ajansı'nın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a bağlanmasından hemen sonra, Kemal Öztürk'te, Arınç'ın sorumluluk alanında yer alan Anadolu Ajansı'nın genel Müdürlüğü görevine getirildi.


3 Ağustos 2011'de AA Genel Müdürü olan Öztürk, dün itibarıyla görevinden istifa etti.