Arınç'tan Kanadoğlu'na sert tepki

NTV'de gazeteci Murat Akgün'ün programına katılan TBMM Başkanı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendirdi.

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun açıklamalarına tepki gösteren Arınç, "Kanadoğlu'nun iddiası, Meclis İç Hukuku'na aykırıdır" dedi.
Başkan Arınç, "Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun iddiası, Meclis İç Hukuku'na aykırıdır. Türkiye'yi bırakın, başka ülkelerde bizimkisi gibi karar yeter sayısı bile yok. Biz buna Anayasa'nın 96. maddesiyle ortaya koymuşuz. Bir Meclis'in toplanarak çalışmaya başlayabilmesi için 184 kişinin mevcudiyetini şart koşmuş. 184'ü bulduğum zaman toplantıyı açarım. Bunun dışında bir hüküm yok. Bir karar alacaksınız. Cumhurbaşkanlığı seçiminde bakacağım, 184 kişi varsa toplantıyı açacağım. Belki içeride daha fazla kişi vardır. 367'nin altında çıkarsa oylamayı tekrarlarım. 184 ile başlayacağız, 2 defa 367'yi 2 defa da 244'ü arayacağız. Bu işin sorumlusu benim. Cumhurbaşkanı'nı seçmek için 16 Nisan'ı bekleyeceğiz. Bu görüşün hukuki bir değeri yoktur. Zorlamalarla bu işi çıkmaza sokmak isteyenleri biraz akla davet etmek istiyorum. İçeride 184 kişi varsa, hangi partiden olduğu önemli değil, sonuçta bu rakamlar varsa, Cumhurbaşkanlığı seçilir. Seçim sırasında Meclis'e gelmemenin hiç bir önemi yok" dedi.

Reklam
Reklam

Arınç, "Sayın Sezer'in Cumhurbaşkanlığı seçilmesi sürecini birebir yaşadım. Sezer için 5 partinin imzası alındı, 3. turda seçildi. Sayın Demirel de en az oyla seçilmiştir. Seçilme oyu 244'tür. O zaman da başka adaylar çıkmıştır. Kaç aday çıkar bilemem. 110 imzayla istediklerini aday gösterirler. Bu parlamento dışarıdan gösterilen adayı seçer mi, bu milyonda bir ihtimal. Başbakan, parti liderleriyle dışarıdan bazı gruplarla konuşacağını onların da arzusuyla belirli bir mutabakata geleceğini söyledi. Bunların anlayışı ekstrem bir anlayıştır. Ne maksatla sizin gösterdiğiniz birisini seçmek durumunda kalalım? Cumhurbaşkanlığı mutlak tarafsızlık gösteren bir makamdır" dedi.

Bülent Arınç, "Cumhurbaşkanlığı'na aday olup olmayacağı" sorusuna ise "16 Nisan'a kadar aday olup olmayacağımı açıklayacağım" yanıtını verdi.