Arınç'tan meclisin saygınlığını artırma çağrısı

ANKARA (İHA) - TBMM Başkanı Bülent Arınç, başta siyasetçiler olmak üzere herkesin Meclis'in saygınlığını ve gücünü arttırmak için gayret göstermesi gerektiğini söyledi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda bugün Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay Başkanlığı ve Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 2007 bütçeleri ele alınıyor. TBMM'nin bütçesi ile ilgili komisyona bir sunum yapan TBMM Başkanı Arınç, sözlerine, "Son kez sunacağım bütçemizle ilgili" diye başladı. "Bizim bütçe hazırlığında ve harcamalarında başından beri takip ettiğimiz bir politikamız vardır. Bu politika, kara delikleri kapatarak, tasarruf yapmak ve elde edilen geliri yeni yatırımlara aktarmaktır. Geçtiğimiz dört yıl boyunca bu politikamızı ısrarla ve başarıyla sürdürdüğümüzü ifade etmek isterim.

Reklam
Reklam

Zira Başkanlık Divanı ve Meclis Personeli olarak, harcadığımız paranın halkın parası olduğunu ve bu nedenle büyük sorumluluk taşıdığımızın bilincindeyiz" diyen Arınç, bütçenin 2007 yılı için 361 milyon 325 bin YTL, 2008 yılı için 363 milyon 821 bin YTL ve 2009 yılı için 371 milyon 452 bin YTL olarak düzenlendiğine dikkat çekti. 2007 yılı bütçesinin Yüksek Planlama Kurulu kararına uygun olarak 2006 yılı kullanılabilir bütçe ödeneğine göre yüzde 6'lık artışla sunulduğunun altını çizen Arınç, bütçe kalemleriyle ilgili şu bilgilere yer verdi:

"Personel Giderleri: 186 milyon 845 Bin YTL, Sosyal Güvenlik Kurumu Devlet Primi Giderleri: 56 milyon 435 bin YTL, Mal ve Hizmet Alımı Giderleri: 40 milyon 260 bin YTL, Cari Transferler: 39 milyon 419 bin YTL, Sermaye Giderleri: 38 milyon 366 bin YTL, Genel Toplam: 361 milyon 325 bin YTL'dir".

TBMM BÜTÇESİNDE TASARRUF

"Cari harcamalarımızda ilkemiz, az ödenekle ihtiyaçlarımızı en verimli halde gidermek oldu. Örneğin, temel ihtiyaçlardan olan ısınmayı, geçen yıl sonunda devreye giren ısı santrali sayesinde daha düşük maliyetle temin etme imkanı yarattık. Yeni ısı santralimiz, giderlerimizde her yıl yaklaşık 200 Bin YTL'lik tasarruf yapmamızı sağlayacaktır" diyen Arınç, şöyle konuştu:
"Bu yıl bütçemizde telefon giderlerinde de önemli düşüşler olmuştur. Daha önceki dönemlerde telefon giderleri her yıl bir önceki yıl harcamasının yaklaşık yüzde 50'si oranında artış gösterirken, kurduğumuz yeni sistem ve yapılan sözleşmeler sonucunda, 2004 yılından itibaren telefon giderlerinde çok önemli tasarruf sağlanmıştır. Yani 2004 yılında telefon giderlerine 7.2 milyon YTL harcarken, bu yıl 5.3 milyon YTL'lik harcama bekleniyor ki bu yüzde 27'lik bir düşüş anlamına geliyor. Bütçemizde önemli düşüşlerin olduğu bir başka kalem de sağlık giderlerimizdir.

Reklam
Reklam

Tedavi giderlerinde, önceki yıllarda harcamalar her yıl yüzde 40'a yakın artış göstermekteydi. Sağlık yönetmeliğinin değiştirilmesi, tedavi kurumlarıyla yapılan sözleşmeler ve tedavi kurumlarından gelen faturaların titizlikle incelenmesi neticesinde, 2005 yılında harcamalarda oransal olarak yüzde 41 düşüş olmuştur. Çok çarpıcı olması nedeniyle bir örnek vermek istiyorum. 2004 yılında Fatura Kontrol Birimimizin titiz çalışması nedeniyle bir yılda 8.5 Milyon YTL haksız talep engellenmiş ve bütçemizin kaybı önlenmiştir. Bu yıl bütçemizde sağlık giderleri için önceki yıllarda olduğu gibi yüzde 40'lık bir artış değil, aksine 2006 yılı sonunda yüzde -3 (eksi 3)'lük bir düşüş beklenmektedir".

TBMM'de kurulmaya çalışılan 'kalite' çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Arınç, bu sayede Ocak 2003 tarihinden bu yana lokantalarda yiyecek ve içecek fiyatlarında neredeyse hiç artış yapılmadığını, buna rağmen kurulan sistem sayesinde karlılık oranının yüzde 49 arttığını, aynı şekilde çay ocaklarında sunulan hizmetlerin, milletvekillerinin ve personelin aylıklarından yapılan küçük sabit bir kesinti ile karşılanmaya başlandığını, bu sayede kurum hiçbir zarara uğramazken, ayda bazen 300 YTL çay parası ödeyen milletvekillerinin sadece 20 YTL ödediğini belirtti. Sistem sayesinde elde edilen karla kampus içerisindeki 36 çay ocağının yenilendiğini, mutfaklardaki fiziki yapıların onarılıp, ekipmanlarının yenilendiğini söyleyen Arınç, "Örneğin, HACCP Uluslararası Gıda Standardı Belgesi ve Kalite Yönetim Sistemi'ne geçtikten sonra lokantalarımızda yaptığımız ankette, Lokantalarımızda yemek yiyenlerin yüzde 91'i yemeklerin lezzetinden, yüzde 80'i servisten, yüzde 96'sı temizlik ve hijyenden memnun olduğunu söylemiştir. Tüm bunlar doğru bir yolda olduğumuzu göstermektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"Başkanlık Divanı ve tüm TBMM personelimizle birlikte bütün amacımız, yüce milletimize layık, güçlü, itibarlı ve iyi işleyen bir Meclis yönetimi oluşturmaktır" ifadelerine yer veren Arınç, "Meclisimizin gücünü, saygınlığını ve itibarını arttırmak için tüm milletvekillerimizin ve siyasilerimizin gayret göstermesi gerekir. Güçlü bir Meclis, güçlü bir demokrasi anlamına gelmektedir. Meclisimizin gücünü arttırmaktan korkmamak gerekir. Millet iradesinin temsil edildiği tek makamın gücü, milletin gücüdür. Bu nedenle başta siyasetçiler olmak üzere herkesin Meclis'in saygınlığını ve gücünü arttırmak için gayret göstermesi gerekir" diye konuştu.