Arınç'tan vakıf üzerinden "laik vurgusu"

ANKARA (ANKA)- TBMM Başkanı Bülent Arınç, vakıf işinin "Allah'ın rızasına uygun" bir iş olduğunu belirterek, "Laikler şimdi ‘bu da nerden çıktı diyecekler'. Laiklik çerçevesinde söyleyeyim, bu millet için de yapılan bir iştir" dedi.

2007 Vakıf Medeniyeti Çevre Yılı TBMM Başkanı Bülent Arınç, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun katılımıyla TOBB Üniversitesi'nde gerçekleşti. Etkinlik "Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda" şarkısı ile başladı. TBMM Başkanı Bülent Arınç, konuşmasında hükümetin 5'inci yılını doldurduğunu ve yakında seçimlere gidileceğini belirterek, seçim döneminde hükümetin yaptıklarından tatmin olmayanların "onlar az yaptı, biz daha fazlasını yapacağız" diyeceklerini söyledi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün özellikle bu dönemde çok başarılı olduğunu söyleyen Arınç, geçmiş dönemde sadece 46 eserin bu dönemde ise 2 binden fazla eserin onarıldığını kaydetti. Arınç, "Üç dönemdir Meclisteyim, her zaman vakıflardan yıkılmak üzere olan eserlerin onarımını rica ettim. Sürekli 'ödeneğimiz yok' deniyordu. Ama bu dönemde bu mazeretlerin hiçbiri konuşulmamıştır ve eserler onarılmıştır. Ben seçim bölgem olan Manisa'dan biliyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Arınç, vakıf işinin "Allah'ın rızasına uygun bir iş" olduğunu ifade ederek, "Laikler şimdi ‘bu da nerden çıktı diyecekler'. Laiklik çerçevesinde söyleyeyim, bu millet için de yapılan bir iştir" dedi.

Arınç, vakıflar için yapılan çalışmanın Türkiye'de son ayda yapılan tartışmalardan çok daha üstün olduğunu söylerken, son 1 ayda konuşulanların bir su bardağını bile doldurmayacağını savundu. Hükümetin cemaat vakıfları ile ilgili yaptığı çalışmayı da çok olumlu bulduğunu ifade eden Arınç, "Dilerim ki bizden sonra gelecekler bu yapılan işleri daha da ileriye götürsün" dedi.

Mehmet Ali Şahin ise konuşmasında Genel Müdürlüğün özellikle bu dönemde malına, mülküne sahip çıktığını belirterek, "Daha önce vakıfların ne kadar gayrı menkulü, ne kadar vakıf belgesi olduğu, bu belgelerin kaç çeşit olduğu, hiçbiri bilinmiyordu. Bu dönemde vakıf eserlerinin envanteri çıkarıldı. 18 bin 500 vakıf eserimiz varmış. Ne kadar arsamız var bilmiyorduk. Biz 59 bin sanıyorduk meğer 67 bin arsamız varmış. Biz 19 vakıf ilişiği gayrimenkulü olduğunu sanıyorduk, bu sayı 136 imiş. Arada 27 bin gayrimenkul var. Biz bu gayrı menkulleri gelir haline dönüştürdük" dedi.

Reklam
Reklam

Genel bütçeden bir kuruş bile almadan Vakıflar Genel Müdürlüğünün gelirini 15 misli artırdığını kaydeden Şahin, kurumun gelirinin yüzde 50'den fazlasını yatırımlara ayırdığını ifade etti. Şahin, Vakıflar Yasası'nı çıkardıklarını, ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 9 maddeye onay vermediğini belirterek, bu 9 maddenin de görüşüldüğünü, yasanın şu anda genel kurul gündeminde olduğunu kaydetti. Şahin, bu maddeler içerisinde "haksız bir şekilde malları ellerinden alınan cemaat vakıflarına" mallarını geri verme düzenlemesinin de bulunduğunu söyledi.

İşgalli vakıf arazilerinin hazine arazileriyle takasını sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Şahin, en çok işgalin İstanbul Okmeydanı, Beykoz ve Eyüp ile Antalya'da olduğunu bildirdi. Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt da göreve geldiği günden bu yana 2007'nci tarihi eseri onardıklarını belirterek, bu yıl Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak çevre konusunda çalışacaklarını söyledi.

Etkinlik sonrasında Hayrettin Karaca, Prof. Dr. Rıdvan Ege, Engin Öztürk, Osman Nuri Yılmaz, Berat Cömertoğlu ve Yalın Kılıç gibi vakıf insanlarına ödül verildi. Öte yandan bazı basın yayın organlarına, televizyonlara ve Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı'na da ödül verildi.

Reklam
Reklam