Arjantin'den Türkiye'ye yatırım çağrısı

BURSA (İHA) - Arjantin Büyükelçisi Sebastian Brugo Marko, ekonomik kriz sonrasında ülkesine gelen yabancı yatırımcı sayısında patlama olduğunu belirterek, "Türk yatırımcıları, ekonomik kriz sonrasında hükümetin yabancı yatırımcılara sunduğu fırsatları değerlendirmeye çağırıyoruz" dedi.

Sabancı Holding'ten sonra Arjantin'de üretim yapan ikinci Türk kuruluşu olan Alara'nın davetlisi olarak Bursa'ya gelen Büyükelçi Marko, ülkesinde yaşanan ekonomik kriz sonrasında yabancı yatırımcı sayısında büyük patlama olduğunu söyledi. Marko, Bursa Vali Yardımcısı Reşat Yaycı'yı ziyaretinde yaptığı açıklamada, Türk yatırımcılarının Arjantin'de özellikle otomotiv, gıda ve kimya konularında yatırım yapabileceklerini anlattı.

Reklam
Reklam

38 milyon nüfusa sahip Arjantin'in yüzölçümünün Türkiye'nin 3 katı toprak büyüklüğünde olduğunu ifade eden Marko, "Arjantin'e en çok İspanyol, Amerikan, Fransız, Hollandalı ve Japonyalı yatırımcılar yatırım yapıyor. Türk yatırımcılardan ise Sabancı Holding ile Alara, 3 - 4 yıl önce yaptıkları yatırımın karşılığını fazlasıyla alıyorlar. Türkiye'den Arjantin'e geçen yıl yapılan ihracat 250 milyon dolar iken, Arjantin'in Türkiye'ye ihracatı 15 milyon dolar seviyesinde. Bu rakamların artırılması için iki ülke arasındaki işbirliklerinin güçlendirilmesine çalışıyoruz istiyoruz" diye konuştu.

Marko'nun ziyaretine eşlik eden Alara Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı İhsan Merey, Arjantin'de 400 dönüm bahçede üretim yaptıklarını, bunu bin 500 dönüme çıkartmayı hedeflediklerini belirtti. Alara'nın kiraz üretiminde dünya birincisi, siyah incirde ise Avrupa ikincisi olduğunun altını çizen Merey, "Hasat zamanında ziraatçilerimizi Arjantin'e götürüyoruz. Şu anda Arjantin'de yaptığımız 450 ton üretimi Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediyoruz. Yakında siyah incir ve Trabzon hurması üretimine de başlayacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Marko, daha sonra Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nı (BTSO) ziyaret etti. BTSO Başkan Vekili Ali Hazır'la görüşen Marko, Türkiye ile Arjantin arasındaki ticari dengesizlik söz konusu olduğunu bunun ortadan kaldırılması için Türk iş adamlarına yatırım çağrısı yaptı. Nisan ayında Arjantinli işadamlarının fuar için İstanbul'a geleceklerini, bu heyeti Bursa'ya da getirebileceklerini dile getiren Marko, "Türkiye ile Arjantin aynı anda ekonomik krize girdi. Eşit şartlarda olan iki ülkenin birbirlerine yardımcı olmaları ve işbirliği yapmaları gerekir" şeklinde konuştu.

Marko, 30 yıl önce geldiği Bursa'nın beton yığınına döndüğünü üzüntüyle gördüğünü belirtirken, gelişen kentlerin insana ve çevreye de önem vermesi gerektiğini vurguladı.

BTSO Başkan Vekili Ali Hazır ise, Arjantin'e hangi sektörlerde yatırım yapılacağını araştıracaklarını bildirdi. Hazır. Marko'ya BTSO'nun plaketini verdi.