'Arka bahçe'de nükleer bomba!

Venezuela'ya giden Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Hugo Chavez'e ülkenin ilk nükleer santralı için yardım sözü verdi, milyarlarca dolarlık anlaşmalar önerdi.

Venezuela'ya "Noel Baba" gibi adeta hediye paketleriyle giden Rusya Başbakanı Vladimir Putin, askeri, siyasi, ekonomik, uzay ve nükleer enerji başta pek çok alanda milyarlarca dolarlık işbirliği projeleri sundu.

Moskova'ya 8 kez gelen Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in davetini kabul eden Putin, başkent Caracas'a, bölgeye "arka bahçesi" gözüyle bakan ABD'nin yakından ve biraz da tedirgin izlediği bir ziyarette bulundu. Rus RİA Ajansı'na göre, birbirlerine "sen" diye hitap eden iki liderin basın toplantısında Putin, Venezuela'nın 2.2 milyar dolarlık kredi talebini olumlu karşıladıklarını açıkladı.

Reklam
Reklam

Rus silahları alacak

Kredinin Rus silahlarının alımında kullanılacağını ima eden Putin, "Venezuela'nın savunmasını güçlendirmesine yardımı sürdüreceğiz" dedi. ABD'nin Caracas'a silah satmayı reddetmesinin Rus silahlarına yönelik talep yarattığını belirten Putin, "Amerikalılarla ilişkilerimiz iyi ama silah satmak istemiyorlarsa satmasınlar. Boşluğu biz doldururuz" diye konuştu. Caracas son beş yılda aralarında savaş uçakları, helikopterler ve tankların da bulunduğu 4 milyar dolarlık Rus silahı aldı.
Görüşmelerin ardından imzalanan 20'den fazla belge arasında nükleer enerji alanında işbirliği anlaşması da bulunuyor. Chavez, Venezuela'nın ilk nükleer santralını kurmasına Moskova'nın yardım edeceğini açıkladı ve "Tabii ki barışçı amaçlı nükleer santraldan söz ediyoruz. Nükleer bomba yapacak değiliz..." dedi.

Simon Bolivar’ın kılıcı

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in de Putin'le görüşmek için Caracas'a gelmesine atıfta bulunan Chavez, "ABD'ye karşı cephe filan kurmuyoruz. Zaten ne düşündükleri umurumuzda değil!" diye konuştu. Bir diğer anlaşmayla Venezuela ile Rusya'nın ortak petrol arama çalışması yürütmesi kararlaştırıldı ve Moskova Orinoco projesine girmesi karşılığında 1 milyar dolar ödedi.

Reklam
Reklam

Rusya'dan yapılan ithalata karşılık Venezuela da bu ülkeye çiçek, kahve ve muz ihraç edecek.
Chavez konuğuna Venezuela'nın bağımsızlık önderi Simon Bolivar'ın kullandığı bir kılıçla "Libertadora" Nişanı verdi. Moskova, Latin Amerika ile ilişkilerini geliştirerek hem müttefiklerini artırıyor, hem de ABD'nin Kafkasya'daki varlığına misillemede bulunmaya çalışıyor.