Arkeoloji Müzesi'nde kayıp sayısı artıyor

Kültür Bakanlığı'na bağlı İzmir Arkeoloji Müzesi'nde çok sayıda tarihi eserin kopyalarıyla değiştirilmesi ve bazılarının kaybolmasının ortaya çıkması ardından, müfettişler yaptıkları araştırmada kayıp ve kayıtsız olan eser sayısının 690 olduğunu tesbit etti.

Diğer yandan, emekli olan müze müdür yardımcısı arkeolog M.K'nin 2004 yılında İzmir Ticaret Odası'na bağlı İzmir Ticaret Tarihi Müzesi'ne 299 adet sikkeyi 5 bin YTL karşılığında sattığı ortaya çıktı. Müfettişlerin banka hesaplarını incelemesinin ardından, M.K.'nin parayı şahsi hesabına aktardığı ortaya çıktı.

Reklam
Reklam

Müze yetkilileri alım satımdan müze müdürünün veya kurumdan herhangi bir kişinin bilgisi dahilinde olmadığı, ayrıca böyle bir satışın kanunen mümkün olmadığını belirttiler. Bir müze yetkilisi, "Müzelerden hiçbir şekilde tarihi eser satılamaz" dedi. Hakkında suçlamalar bulunan M.K. ve S.Ö.'nün aynı odada görev yaptığı, İzmir Ticaret Odası'nın da bu iki kişi tarafından yanıltıldığı ortaya çıktı. İzmir polisi savcılık talimatıyla inceleme başlattı.