Arkeoloji ve sanat tarihi bölümü Türkiye’de yalnızca Koç Üniversitesi’nde bulunmaktadır. Üniversite tam ve yarım burslu olarak eğitim verebilmektedir. Arkeoloji genel olarak insanlık tarihi için önemli izlerin araştırılmasını kapsar. Sanat tarihi ise sanat eserlerinin arkasındaki tarihi araştırmayı görev edinmiştir.
Arkeoloji ve sanat tarihi bölümünü anlatmak için arkeoloji ve sanat tarihine ayrı ayrı odaklanmamız gerekir. Arkeoloji geçmiş medeniyetlerin dillerini, yaşam biçimlerini ve kültürlerini inceler. Sanat tarihi ise geçmiş medeniyetlerin yaptığı sanat eserlerini inceleyerek arkasındaki tarihi, yapılan eserin yaşanan dönem boyunca nelerden veya kimlerden etkilendiğini araştırmaktadır.
Arkeoloji ve sanat tarihi bölümünde eğitim yılı dört yıldır ve bölüm bir lisans bölümüdür. Bölüm yalnızca sözel puan ile öğrenci alımı yapmaktadır.
Başlıca arkeoloji ve sanat tarihi bölümü dersleri aşağıdaki gibidir;
Arkeoloji ve sanat tarihi mezunları arkeoloji yetkinlikleri ile arkeolojik kazılara katılabilir, sanat tarihi yetkinlikleriyle de tarihteki sanat alışkanlıklarını derinlemesine araştırabilirler. Arkeoloji ve sanat tarihi mezunları iş imkanları çok fazla değil fakat bölüm mezunlarına ihtiyaç duyulan sektörlerde bulunuyor.
Arkeoloji ve sanat tarihi mezunlarının kamuda iş olanakları oldukça fazladır. Fakat bölüm mezunlarının ataması KPSS puanı ile yapılmaktadır. Arkeoloji ve sanat tarihi mezunlarının özel sektörde iş olanakları ise çok fazla bulunmuyor. Fakat mezunlar sahip oldukları yetkinlikler ile kendi girişimlerini başlatabilirler.