ArkeoPark Projesi örnek oluyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle Akçalar Aktopraklık mevkiinde hayata geçirdiği ArkeoPark, Tarihi Kentler Birliği’ne...

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle Akçalar Aktopraklık mevkiinde hayata geçirdiği ArkeoPark, Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyelerin arkeologlarına örnek oldu.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ile Tarihi Kentler Birliği’nin organizasyonu çerçevesinde Bursa’ya gelen ve Aktopraklık bölgesinde yapılan çalışmaları inceleyen arkeologlar, Avrupa’nın en büyük tarih öncesi parkı sıfatını kazanacak olan ArkeoPark Projesi’ni ‘takdire şayan’ olarak niteledi.

Reklam
Reklam

Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyelerde çalışan 15 arkeolog, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Akçalar Aktopraklık bölgesinde sürdürülen ArkeoPark çalışmalarını inceledi. İstanbul Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Orkun Kayci’nin rehberliğinde projeyle ilgili bilgi alan arkeologlar, Bizans ve tarih öncesi döneme ait arkeolojik kalıntıların yanı sıra milattan önce 5600’lü yıllarda yapılan evlerin birebir canlandırması ile yine aynı döneme ait hendek ve avluları gezdi. Daha sonra eski Kızılelma köyünden getirilen ve geleneksel köy yaşantısını ortaya koyan ahşap evlere geçen arkeologlar, burada da döneme ait orta ekmek fırını, avlular ve köy meydanı gibi düzenlemeler hakkında bilgi sahibi oldu.

Bursa’daki inceleme gezisine katılan ve Tarihi Kentler Birliği’nde arkeolog olarak görev yapan Gürcan Senem, birlik olarak üye belediyelerin teknik kadrolarında çalışan kişilerin eğitilmesine yönelik karar aldıklarını ve 2010 yılından bu yana ÇEKÜL Akademi adı altında eğitim çalışmaları düzenlediklerini ifade etti. Üçüncü yılın beşinci eğitimi kapsamında Bursa’ya geldiklerini ve ArkeoPark Projesi’yle tarihi kültürel mirasın nasıl değerlendirileceği konusunda fikir edinmeye çalıştıklarını belirten Senem, "Türkiye’de arkeopark olarak somut şekilde ortaya konan tek örnek burası. Burayı değerlendirmek için geldik. Bir arkeolog olarak söylemek gerekirse, arkeolojinin ve arkeologların üniversitenin tekelinden çıkarak toplumla bu şekilde buluşması gerçekten takdire şayan. Bunun da Bursa’da olması, Tarihi Kentler Birliği’nin kurucusu bir belediye olması açısından ayrıca anlamlı." dedi.

Reklam
Reklam

Tarihi Kentler Birliği olarak Bursa’daki arkeopark çalışmasının sonuçlarını dikkatle takip edeceklerini söyleyen Senem, şöyle konuştu: "Çünkü proje, Türkiye açısından çok önemli. Arkeoloji dünyası açısından çok önemli. Bu proje, klişelerin, arkeolojiyle ilgili yaklaşımların kırılmaya başlandığının bir göstergesi. Bugüne kadar arkeoloji, arkeologlar arasında bir sistemdi. İnsanlar müzelerde sadece eserleri görebiliyorlardı. Bu proje, olaya farklı bir boyut getirdi, arkeolojiyi toplumla buluşturdu. Bu durum bizim açımızdan mutluluk verici."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğü’nden Arkeolog Necati Aksüt ise ArkeoPark Projesi’ni ‘arkeolojinin toplumla buluşması adına’ çok önemli bulduğunu söyledi. ArkeoPark Projesi’nin, sadece kazıları içermediğini, bunun korunmasını ve halkla buluşmasını sağladığını ifade eden Aksüt, "Eskiden defineciler misali tahribat oluşturarak eser çıkartmaya yönelik teknik kazılar yapılırdı fakat bugün bu direnç kırıldı. Günümüzde artık kazılar, daha çok koruma amaçlı yapılıyor. ArkeoPark Projesi ise sadece bir objeyi ortaya çıkartmayı değil bunun korunmasını ve halkla buluşmasını hedefliyor. Arkeolojyi, arkeologlar arasında kalmış bir alan olmaktan çıkartarak toplumla buluşturuyor. Bu yanıyla projeyi çok önemsiyorum." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: