Vitamin, mineral ve büyük molekülleri bitkisel ve hayvansal gıdaları tüketerek vücuda alırız. Meyvelerden ise bolca vitamin ve mineral toplarız. Vücuda faydalı meyve çeşitlerinden biri ise armut.
Kış ayının sevilen meyvelerinden olan armut gülgiller ailesine mensup bir meyvedir. Elma ile akrabalığı olan armut, kış aylarında ortaya çıkan hastalıklara karşı iyi bir koruyucudur. Pyrus familyasına ait olan meyve ülkemizde yaz aylarında ekilip kış aylarında meyve verir. Armudun çok farklı türleri vardır. Ayrıca dünyada ılıman olan tüm iklimlerde yetişir. İçerdiği yoğun orandaki vitamin ve mineral içeriği ile bağışıklığa önemli katkıları olduğu bilinir.
Bunun yanında özel bir bileşik olan pektin de içerir. Pektin elmada da bulunan suda çözünür bir maddedir. Bu maddenin bağışıklığı güçlendirdiği ve kolesterolü dengelediği bilinir. Armudun kabuklu hali ise bağırsaklar ve mide için çok faydalıdır. Özellikle bebeklerin anne sütünden sonra ek gıdaya geçerken armudu sıklıkla tüketmesi gerekir.
Miktar: 100 gr
Kalori (kcal): 57
Yağ (g): 0,1
Karbonhidrat (mg): 0,1
Protein (g): 0,4
İçeriğinde bolca vitamin ve mineral bulunan armut kış aylarında bağışıklığı güçlendirir. Başta B vitamini ve türevleri olmak üzere, yüksek oranda C vitamini ile E vitamini içerir. Bunun yanında bakır ve potasyum gibi sinir sağlığına iyi gelen mineralleri de içeriyor. Ayrıca içerdiği K vitamini ile kanın akışını düzenleyerek kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
Armudun kemik ve diş sağlığına direkt etkisi vardır. İçerdiği C vitamini ve yoğun orandaki kalsiyum ile kemikleri güçlendirir. Kemiklerin yapısını oluşturan bu kalsiyum minerali sayesinde kemikler güçlenir, diş ve diş etleri kuvvetlenir.
Bazı meyvelerin antioksidan özelliği vardır. Armut da antioksidan açısından çok zengindir. Güçlü içeriği ile makula dejenerasyonunu önler. Erken yaşlanmanın önüne geçer. Ayrıca hücre yenileyici özelliği ile cildi genç tutar.
Armutta bulunan yüksek orandaki minerallerin yanında bir de özel bileşenler vardır. Folat, bu bileşenlerden biridir. Bu bileşen hamile kadınlarda ve bebeklerde nöral tüp defektlerini önler. Bunun yanında doğumun da kolay geçmesine yardımcı olur. Ayrıca kalsiyum içeriği ile bebeğin kemik gelişimine katkı sağlarken, annenin de kalsiyum dengesini korur. Hamilelikte armudun faydalarından yararlanmak için gereken miktarda tüketmeniz yeterlidir.
Yüksek oranlarda lif içeren armut diyet yapan kişiler için önemli bir meyvedir. Özellikle kabuğu ile tüketildiğinde bağırsakları çalıştırır. Bu sayede metabolizma da hızlanır. Ayrıca meyvenin tok tutma özelliği vardır. İçindeki şeker oranı ile de hem bünyeyi dinç tutar hem de tok hissettirir.
Hangi meyve veya sebzenin bağışıklığa katkısı olmaz ki. Kış aylarında bilhassa faydalı olan ve bağışıklık güçlendirici meyvelerden biri de armut. İçerdiği kalsiyum, C vitamini ve bor minerali ile bünyeyi kuvvetlendirir. Bunun yanında içerdiği protein, karbonhidrat ile enerji vererek vücudu dinç tutar.
Meyvelerin kabuğunu atarak tüketmek en büyük yanlışlardan biridir. Keza armudun kabuklu kısımı etli kısımdan daha faydalıdır. Yapılan araştırmalarda armudun kabuklu kısmında %25 oranında daha fazla faydalı bileşenin bulunduğu saptanmıştır. Ayrıca lif bakımından da en yoğun kısım meyvenin kabuğudur. Armut kabuğunun cilde faydalarından yararlanmak için kabuğuyla beraber tüketebilirsiniz. Bu şekilde cildiniz beyazlaşır ve daha pürüzsüz bir görüntüye sahip olabilirsiniz.
Armutta bulunan lifler, düşük glisemik endeks oluşmasına müsaade eder. Şeker hastaları tarafından yenmesi ile içinde bulunan şeker daha yavaş kana karışır. Bu sayede kişinin şekeri yükselmez. Kan şekerinin yavaş şekilde yükselip yavaş şekilde düşerek dengeye gelmesi armudun tüketiminde sağlanır.
Hipo alerjenik yönünün olması sebebi ile birçok kişi tarafından güvenle tüketilebilir. Bu yönü ve besleyici olmasından dolayı özellikle bebeklere verilen bir meyvedir. Anne sütü ile verilmeye başlanan ek gıdalarda armut özellikle önerilir.
Lifli yapısı bulunan armudun damarlardaki basıncı düşürdüğü biliniyor. Bu yönü ile kolesterole de katkı sağlar. Düzenli tüketilmesi ile kalp krizi riskinin %50 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca kolesterolü düşürdüğü için kalp sağlığını da korur.
Armudun, en önemli özelliklerinden biri de sindirimi düzenlemesidir. Sindirim sağlayan iki eleman olan mide ve bağırsak için çok önemli etkileri vardır. Midede yanmayı önler ve asidinin dengeli salgılanmasını sağlar. Bunun yanında bağırsaklarda ise hareketliliği de arttırır. Lifli yapısı sayesinde metabolizma da hızlanır.
Armutta yüksek oranda bulunan antioksidanlar sayesinde vücuda giren tüm serbest radikaller yok edilir. Bu antioksidanlar zararlı iyonları tutarak kötü etkisini yok eder. Böylece vücut zararlı radikallere karşı korunmuş olur. Ayrıca içerdiği bileşenler sayesinde vücudu kansere karşı da korur.
Kış meyvesi olarak kabul edilen armut en az bir greyfurt kadar C vitamini içerir. Sadece bu vitamin değil, birçok vitamin ve mineral sayesinde kış aylarında oluşan virüslere karşı iyi bir koruyucudur. Grip ve nezle gibi hastalıklardan korunmak için mutlaka tüketilmesi gerekir.