Artan Yemekleri Nasıl Kullanabiliriz?

Biraz dikkat ve biraz yaratıcılıkla kalan yemeklerinizden harikalar yaratabilirsiniz.

Yemek artıklarının kötü bir itibarı olsa da, biraz yaratıcılıkla önceden kalan yemeklerinizin pek çoğunu herkesin zevkle yiyeceği yeni ve lezzetli yemeklere dönüştürebilirsiniz. Kalan yemeklerinizi verimli bir şekilde kullanmak market alışverişlerinizden de tasarruf etmenizi sağlayacak. Ama yine de olası bir gıda zehirlenmesini engellemek için tüketmeyi tercih ettiğiniz kalan yemeklerin güvenli bir şekilde saklandığından emin olun.

Gıda Zehirlenmesine İyi Gelen Yiyecekler


  1. Artan yemekleri güvenli bir şekilde saklayın.

Artan yemekleri çabucak saklayın. Artan yemekleri ne kadar hızlı soğutur veya dondurursanız, o kadar uzun dayanır ve güvenli olurlar.

Reklam
Reklam

Genel bir kural olarak kalan yemeklerinizi pişirdikten iki saat sonra soğutmayı düşünmelisiniz. Özelikle sıcak havalarda bu süre miktarını bir saate düşürün.

Eğer kalan yemeklerinizi soğutmayı düşünüyorsanız, oda sıcaklığında soğumalarını beklemek yerine buzdolabında soğutmalısınız. Diğer yandan, kalan yemeklerinizi dondurmayı düşünüyorsanız, dondurucuya koymadan önce oda sıcaklığında soğumalarını beklemelisiniz.

Bir yiyeceğin bozulduğunu nasıl anlarız?


Yiyecekleri hava geçirmeyen kaplarda saklayın. Yiyecekler tercihen derin olmayan plastik kaplarda ya da dondurucuda kullanılabilen plastik torbalarda saklanmalı. Kullandığınız kapların hava geçirmeyen kapağı olduğundan emin olmalısınız.

Yiyeceklerin derin olmayan kaplarda derin olanlardan daha hızlı soğuması daha sonra tüketmek için daha güvenli olmalarını sağlıyor.

Yiyecekleri Saklamanın 25 Kolay Yöntemi

Hava, kalan yiyeceklerin daha hızlı bozulmasına neden olabilir ama hava geçirmez bir kapak yiyeceğin daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.

Reklam
Reklam

Pek çok yiyecek sadece tek bir sefer yeniden ısıtılabildiği için küçük kaplara ayırmak tekrar ısıtmak için daha güvenli olacaktır.


Buzdolabında yeterli alan ayırın. Çok fazla kabı küçük bir alana yerleştirmek soğuk havanın düzgünce dağılmasını engelleyebilir ve yemeğin daha hızlı bozulmasına neden olabilir.

Kalan yemekleriniz 1.7-4.4°C aralığında saklanmalı. Bu aralıkta çalıştığından emin olmak için düzenli aralıklarla buzdolabınızın iç sıcaklığını ölçmek iyi bir fikir olabilir.


Tazeliğinden emin olmadıklarınızı atın. Kalan yemekler doğru bir şekilde saklandığında 2-5 gün dayanabilir fakat tazeliğinden şüphe duyduğunuz yiyecekleri tekrar kullanılmak yerine atmalısınız.

Kullanmayı düşündüğünüz yiyeceği koklayarak test edin. Kabı açarak yiyeceği koklayın ve garip bir koku alıyorsanız atın.

Ayrıca yiyeceğin üzerinde küflenme ya da başka çürüme işaretleri olup olmadığını da kontrol edin.

Küflü Yiyecekler Gerçekten Zararlı mı?

Reklam
Reklam

  1. Kalan Et ve Balık Yemekleri

Düzgünce saklayın. Çoğu et buzdolabında iki üç güne kadar saklanabilir.

Eti soğutmadan önce hava geçirmeyen bir kaba veya torbaya yerleştirin. Pişmiş etler iki güne kadar saklanabilirken, kıyma üç güne kadar saklanabilir.

Çoğu pişmiş et de dondurulabilir. Eti dondurucuda kullanılabilen torbalara yerleştirin, o günün tarihiyle etiketlendirin ve kullanmaya hazır olana kadar dondurun. Tavuk eti ve kıyma üç aya kadar saklanabilirken kırmızı et bir ay içinde tüketilmeli. Pişmiş balık dondurulmamalı.


Güzelce ısıtın. Et genellikle mikrodalga fırında, fırında ya da ocakta ısıtılabilir. Eti sadece bir kez tekrar ısıtmalısınız ve ısıttığınızda iç sıcaklığı 74°C’ye ulaşmalı.

Kırmızı et, tavuk eti ve çekilmiş etler hangi yöntemi kullanırsanız kullanın genelde sorunsuzca ısıtılabilir.

Deniz ürünleri yüksek sıcaklıklarda tekrar ısıtıldığında kuruma eğilimindedir, bu nedenle mikrodalga kullanmaktan kaçınarak fırın kullanın. Düşük sıcaklıkta kullanın ve 15 dakikaya kadar ısıtın.

Reklam
Reklam

Yemeklere doğranmış et ekleyin. Pişmiş et, tavuk eti ve balık tek lokmalık parçalara bölünebilir ve tavada veya güveçte pişen yemeklere eklenebilir. Bu yöntem tahılları ve sebzeleri kullanmak için de güzel bir yol.

Bu etleri pilav ve çorba gibi yemeklere de ekleyebilirsiniz.

Başka bir alternatif olarak, soğuk eti doğrayarak salataya karıştırabilirsiniz.


Etleri sandviçlerde kullanmak üzere küçük parçalara ayırın. Büyük porsiyonlardaki artık etleri dilimleyebilir ya da parçalayabilirsiniz. Bu eti iki dilim ekmeğin arasına koyarak sandviçinizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Bu yöntem özellikle fırında kızartılmış bütün hindi, tavuk ve köftelerden kalanlarda işe yarasa da daha küçük porsiyonlardaki et ve tavuk yemeklerinde de kullanılabilir.

Eğer standart sandviç ekmeği yeterince dayanıklı değilse diğer ekmek türlerini de deneyebilirsiniz.


Sosları arttırın. Kıyma ya da parçalanmış balıklar makarna ya da diğer yemeklerde kullanılan soslara eklenebilir.

Reklam
Reklam

Eti herhangi bir makarna sosuna daha doyurucu hale getirmek için ekleyin.

Başka bir yaratıcı seçenek de eti sebzelere ve çorbalara kattığınız diğer soslara eklemek olabilir.


  1. Kalan Tahıllar, Nişastalar ve Unlu Mamuller

Birkaç gün saklayın. Pişmiş tahıllar, nişastalar ve unlu mamuller hava geçirmeyen kaplara yerleştirilip buzdolabında beş güne kadar saklanmalı.

Tüm kalan yemeklerin hava geçirmeyen kaplarda saklanması gerekse de, özellikle pasta, ekmek ve diğer unlu mamul artıklarının saklanırken iyi yalıtılması çok önemli. Hava geçirmeyen bir torbaya ya da kaba yerleştirmeden önce streç filmle kaplamaya dikkat edin.

Unlu mamuller de üç aya kadar dondurulabilir.


Tahılları dikkatlice ısıtın. Tahıl ve nişasta artıkları tekrar ısıtıldığında, özellikle yüksek sıcaklıklarda yapıldığında kuruma eğilimindedir.

Eğer pirinç, kinoa ya da diğer tahılları mikrodalgada ısıtmayı düşünüyorsanız, ısıtmadan önce su serpin. Mikrodalga tahılın içerdiği nemi kurutmadan önce eklediğiniz suyu buharlaştıracak.

Reklam
Reklam

Eğer önceden kalan tahılları, makarnayı veya patatesi kullanıyorsanız, sosu varsa ısıtmadan önce karıştırmaya dikkat edin. Soslu bir yemeği ocakta veya mikrodalga fırında ısıtmak çoğu zaman daha güvenlidir.


Tahılları hamura ekleyin. Pişmiş tahıllar ekmek ve kek hamurlarını çoğaltabilir.

Tahılları öğüterek ve hamurunuzla eşit şekilde yoğurarak çok tahıllı ekmekler yapabilirsiniz.

Başka bir alternatif olarak, tahılları ekmek hamurunun üzerine fırına vermeden hemen önce serperek sağlıklı ve çıtır çıtır bir üst malzeme yaratabilirsiniz.


Tahıl ve nişasta artıklarını yemeklere katın. Pişmiş tahıllar, makarnalar ve patatesler et ve sebzelerle karıştırılarak kolayca yeni yemekler yaratılabilir.

Neredeyse tüm nişasta ve tahıl artıkları çorbalara ve güveç yemeklerine katılabilir.

Kalan pilav ve kinoalar da tortillanın yanında doyurucu yemek olarak servis edilebilir. Pilav ve makarna da sebzelerle karıştırılarak sebzeli pilav veya makarna olarak tüketilebilir.

Reklam
Reklam

Ekmekleri kızartın. Bayatlamaya başlayan kalan ekmekler kızartılarak kuru olarak tüketilebilir. Ancak, tüketmeden önce küflenmenin başlamadığından emin olun.

Kalan ekmekleri fırında düşük sıcaklıkta çıtır çıtır hale gelinceye ama yanmayana kadar pişirin.

Ekmeğin üzerine tereyağı ve sarımsak serpiştirerek yalancı sarımsaklı ekmek, ya da tereyağı, tarçın ve şeker ekleyerek kolay bir atıştırmalık yaratabilirsiniz.

Kızarmış ekmekleri küp küp parçalar halinde doğrayarak çorbalarla tüketilmek üzere kıtır ekmekler haline getirebilirsiniz.


Kuruyan unlu mamulleri ufalayın. Kuruyarak saklanamayacak hale gelen unlu mamuller ufalanıp kırıntı haline getirilebilir ya da bu kırıntılar daha sonra birleştirilebilir.

Kurumuş ekmekler ufalanmış ekmekler haline getirilebilir ve taze et yemekleri için kullanılabilir.

Ufalanmış kekler tereyağı kremasıyla karıştırılarak atıştırmalık pop kekler yapılabilir. Aynı şekilde, ufalanmış ekmekler ekmek pudingleri için kullanılabilir.

Reklam
Reklam

  1. Sebze ve Meyve Artıkları

Birkaç gün saklayın. Pek çok pişmiş sebze ve meyveler buzdolabında dört beş güne kadar saklanabilir.

Bir sebze ya da meyve siz pişirmeden önce oda sıcaklığında saklandıysa bile, pişirdikten sonra kalanları buzdolabında saklamalısınız.

Pek çok pişmiş ürün dondurulup çözüldüğünde vıcık vıcık olma eğilimindedir. Bu nedenle buzdolabında saklamak daha iyi bir seçenek olacaktır.


Tekrar ısıtın ya da soğuk olarak kullanın. Pek çok kalan yiyecek soğutulmuş ya da ısıtılmış şekilde tüketilebilir. En iyi seçeneğin hangisi olduğu nasıl tekrar kullanmayı düşündüğünüze bağlı.

Meyveler yumuşak olduğundan tekrar ısıtıldığında dağılacaklardır.

Sebzelerin meyvelere göre ısıtılması daha kolay. Mikrodalga fırın ısıtmak için en kolay seçenek ama isterseniz fırında ya da ocakta da ısıtabilirsiniz.


Sebzeleri ezin ve karıştırın. Kalan sebzelerin suyunu çıkarmak için sebze ve meyve sıkacağı kullanın ve elde ettiğiniz sebze suyunu diğer sulu yemeklerde kullanın.

Sebze suları çorbalara, cips sosuna, humusa ya da başka yemeklere eklenebilir.

Meyve suları da meyveli soslara ve smoothielere eklenebilir.


Sebzeleri yemeklerde kullanın. Kalan sebzelerinizi sıcak ve soğuk tüm yemeklere eklemeyi deneyebilirsiniz.

Çorbalar, pizzalar ve omletler daha pek çoğu bu sıcak yemeklere örnek olarak verilebilir. Sebzeler daha önce pişirildiği için, yemeğe pişirmenin son dakikalarında ekleyerek hamur gibi olmadan ısınmasını sağlayın.

Pek çok soğuk sebzeyi salatalara ekleyebilirsiniz.


Meyveleri tatlılara ekleyin. Kalan meyveleri basit tatlıları zenginleştirmek için kullanabilirsiniz.

Örneğin, meyveyi nazikçe ısıtarak kekin ya da dondurmanın üzerine dağıtabilirsiniz.

Bazı meyveler doğrudan kek, kurabiye, ekmek ya da diğer unlu mamullerin hamuruna da pişirmeden önce eklenebilir.


  1. Sos Artıkları

Sakladığınız sosları çabucak kullanın. Tüm kalan soslar derin olmayan, hava geçirmeyen kaplarda buzdolabında saklanmalı. Ev yapımı soslar iki ya da üç gün içerisinde tüketilmeli.

Eğer sos et içeriyorsa ya da etle temas etmişse en fazla iki üç gün içerisinde tüketilmesi özellikle önemli.

Hazır soslar kullanım talimatlarında yazanlar doğrultusunda saklanmalı. Pek çok durumda, sosu ambalajını açtıktan sonra bir iki haftaya kadar tüketmelisiniz. Başka bir yemeğin parçası olarak kullanılan herhangi bir hazır sos ev yapımı sos gibi düşünülmeli ve üç dört gün içerisinde tüketilmeli.


Tekrar ısıtırken dikkat edin. Çoğu soslar ocakta ya da mikrodalga fırında ısıtılabilir. Hangi yolla olursa olsun dikkatlice ısıttığınızdan emin olun.

Isıyı eşit olarak yaymak için sosu karıştırın. Eğer bunu yapmazsanız, bazı kısımlar sıcak, bazıları soğuk kalabilir.

Ayrıca bazı sosların daha kolay ısıtıldığını göz önünde bulundurun. Mısır nişastası ya da unla kıvamı arttırılmış soslar mikrodalga fırında ısıtıldığında topak topak olabilir. Bu nedenle imkânınız olduğunda bu sosları ocakta ısıtmaya çalışın.


Diğer yiyecekleri kalan soslarla zenginleştirin. Soslar ve et suları pek çok malzeme içerdiğinden başka bir yemekle karıştırmak tadını zenginleştirebilir.

Sosları çorba gibi sulu yiyeceklere karıştırabilirsiniz.

Sosları normalde kuru olan malzemelere ekleyebilirsiniz. Örneğin kalan salçayı sandviçlerinize tat katmak için kullanabilirsiniz. Kalan soslar sade pilav veya makarnayla karıştırılarak basit bir yan yemek oluşturulabilir.


Sosları karıştırın. Eğer cesur hissediyorsanız, iki farklı sosu tamamen yeni olan bir şey yaratmak için birbiriyle karıştırın. Bu yeni sosu eski sosları kullanacağınız şekilde yemeklere ekleyerek kullanabilirsiniz.

Size çekici gelen farklı kombinasyonlar deneyin. Peynirli bir sosu domatesli bir sosla karıştırabilir ya da kremalı bir sosu acı bir sosla karıştırmayı deneyebilirsiniz.

Yeni soslar denediğinizde, sonuçtan memnun kalıp kalmadığınızdan emin olmak için başka bir yiyeceğe eklemeden önce tadına bakmak akıllıca olabilir.


Sosu baştan yaratın. Eski bir sosu yeni bir sosa dönüştürmenin başka bir yolu yeni baharatlar ya da başka malzemeler eklemek olabilir.

Orijinal sosun içerdiği malzemelerle uyuşacak malzemeler deneyin. Örneğin, tatsız bir et sosuna kırmızıbiber ya da doğranmış acı biber eklemeyi deneyebilirsiniz ama kıyma ve pul biber içeren bir sosa tavuk baharatı karışımını eklemek iyi bir fikir olmayabilir.