“Artık çok geç” olmasın diye...

Burun estetiği konusunda hastaların doktor seçimleri oldukça önemli. Kişilerin ameliyatlarla ilgili gerçekçi beklentilere sahip olması gerekiyor. Bu anlamda beklentiler de uzmanlara net bir biçimde ifade edilmeli. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Sönmez, burun estetiği konusunda hastaların nelere dikkat etmesi gerektiğinden ameliyatın ardından ne kadar sürede sağlıklı ve doğal bir görünüme kavuşabileceğine kadar tüm bilinmeyenleri bizler için paylaştı.

Bu her estetik müdahale için geçerli, ama söz konusu organ yüzün tam ortasında ve saklanamayacak bir alanda olduğundan burun estetiği daha da önem kazanıyor.

Burun estetiği yaptırmak isteyen hastaların önemli bir kısmı daha önce burunlarına müdahale edilmiş kişiler oluyor. Gelen hastaların ilk ameliyat öncesi aslında doktorlarına nasıl bir burun istediklerini tam olarak anlatamadıkları veya doktorlarının da onları tam olarak dinlemedikleri gözlemleniyor. Bu yüzden her işlem öncesi olduğu gibi iyi bir doktor-hasta anlayışı çok mühim.

Reklam
Reklam

İKİNCİ BİR MÜDAHALEYE İHTİYAÇ DUYAR

Ne kadar özen gösterilirse gösterilsin burun estetiği ameliyatlarının bir kısmı ikinci bir müdahaleye ihtiyaç duyar. Bu oran hekimden hekime değişse de %10-15 gibi bir rakam genel olarak kabul edilmiş orandır.

Burada en sık görülen problemler burun sırtının istenildiği kadar düzeltilememiş olması, burun ucu kıkırdaklarında asimetriler, burun sırtında asimetriler, burun ucunun çok yukarı kalkmış olması veya nefes almada güçlükler yaşanabilir.

Aslında son yıllarda kullanıma giren ve kemik dokuyu daha hassas bir şekilde biçimlendiren özel cihazlar var. Bunların birçok yararı var. Ameliyat sonrası görülen asimetri problemleri de dolgu enjeksiyonlarıyla yeni bir operasyona ihtiyaç kalmadan düzeltilebiliyor.

%100 GARANTİLİ BİR YÖNTEM YOK!

Bu sayede giderek daha az burun hastası tekrar ameliyat edilmek zorunda kalıyor. Ne var ki cerrahinin doğasında %100 garantili bir yöntem yok. Daha önce ameliyat edilmiş bir burnu tekrar ameliyat etmek de ilk ameliyata göre daha zor bir işlem.

Reklam
Reklam

Üçüncü kez ameliyat da ikinci ameliyattan daha zordur. Yani iş giderek güçleşir. Bu nedenle iyi bir hasta-hekim diyaloğu ve nasıl bir sonuç elde edilebileceği üzerinde hemfikir olmak gerekir.

YAPILI BURUN İZLENİMİ

“Nasıl bir sonuç elde edilebileceği” demişken yaygın olarak kullanılan bir teknolojiden de bahsetmek lazım. Hasta fotoğraflarının öncesi-sonrası bilgisayar çizimli gösterilmesi talebiyle çok sık karşılaşılıyor.

Ancak sonradan görülen bu programlarla elde edilecek sonuçların ameliyathanedeki sonuçlara tam olarak uyulmadığı yönünde. Bilgisayar programıyla yapılan çizimler, fazlaca “yapılı burun” izlenimi veriyor. Bu nedenle burun estetiği için bilgisayar uygulamasını tavsiye edilmiyor.

Bir de burun estetiğinin en sık rastlanan geç dönem miti ile ilgili bilgilendirme yapmak gerekir. “Burnum başlangıçta iyiydi ama sonradan çöktü”, “burnumun ucu sonradan düştü” gibi şikayetlerle de sık karşılaşılıyor.

NE KADAR ZAMANDA BURUN KENDİNE GELİR?

Şunu bilmekte yarar var; burun ameliyatı sonrası belki bir hafta kadar gözaltı ve yanaklarınız şiş olabilir ama asıl olarak burundaki şişliğiniz birkaç ay devam edecektir. Bu şişlik sizi sosyal olarak rahatsız edecek düzeyde değildir. Fakat yapılan işlemin tam olarak oturması, her şeyin ortaya çıkması en az 3-6 aydan sonradır ve bir yıla kadar bile uzayabilir.

Reklam
Reklam

Bu yüzden hastaların burunlarını ilk haftalardaki görünümle tarif etmemesi önerilir. Yani burnunuz sonradan çökmüş değil. Sadece ilk andan itibaren o problem vardır ama şişlikler indikçe size görünür olmaya başlar. Tabi bunun bir istisnası ameliyat sonrası dönemde burnuna darbe alıp da gerçekten bir çökme yaşamanız da olasıdır.

Doç. Dr. Ahmet Sönmez
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı

www.drahmetsonmez.com
Facebook: @drahmetsonmezplastikcerrahi
Instagram: @drahmetsonmez
YouTube: Doç. Dr. Ahmet Sönmez