Artık golü teknoloji verecek!

Uzunca bir süredir kullanılması gündemde olan gol çizgisi teknolojileri, nihayet FIFA ve IFAB’ın onayını aldı. Sistem kullanılır hale gelir gelmez devreye alınacak.

İngiltere’nin 2010 Dünya Kupası’nda çizgiyi geçmesine rağmen sayılmayan golü, futbol dünyası için bir dönüm noktası oldu. Lampard’ın şutunda üst direğe çarpıp içeri düşen top, ilginç bir şekilde kale dışına doğru yönelmiş ve hakemler golü saymamıştı.

Bu olaydan sonra İngilizler, kale çizgisinde teknoloji kullanımı için FIFA’ya baskı yapmaya başladı. FIFA, ilk başlarda bu fikre olumsuz yaklaşsa da potansiyel teknolojileri test etmek kararı aldı. 2012 Avrupa Şampiyonası’nda Ukrayna-İngiltere maçında verilmeyen Ukrayna golü ise adeta FIFA’yı seçeneksiz bıraktı.

Reklam
Reklam

Dün konuyla ilgili kararını açıklayan FIFA, kale çizgisini takip ederek gol kararında hakeme yardımcı olacak teknolojilerin kullanımına onay verdi. İki farklı teknolojiye onay veren FIFA, “şahin gözü” ve çipli top yöntemlerini ilk olarak Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda deneyecek. Teknolojilerin başarılı olması durumunda 2014'te Brezilya’da düzenlenecek Dünya Kupası’nda da kullanılması bekleniyor. Öte yandan İngiltere Premier Lig yönetimi de teknolojiyi derhal kullanmak istediklerini açıkladı. Bir süre sistemi deneyecek olan İngilizler, 2012-2013 sezonundan itibaren liglerinde bu teknoloji kullanmayı planlıyor.

“Şahin gözü” adı verilen teknoloji, şuan Tenis ve Kriket maçlarında başvurulan bir yöntem. Saha ölçüleri ve çizgilerini önceden bilen yüksek hızlı kameralara sahip bu sistem, saniyede 500 kare kaydediyor ve topun çizgiye göre bulunduğu noktayı 1 saniyeden kısa sürede belirleyebiliyor. Tenis’te bu durum zaman zaman gündeme gelse de uzmanlar yanılma payının 3-4 milimetre olduğunu belirtiyor.

Reklam
Reklam

Çipli top uygulaması ise topun ve kale direklerini içine yerleştirilecek çiplerin haberleşmesiyle çalışıyor. Bu sistem, top çizgiyi geçtiğinde hakemin kolunda cihaza bir sinyal göndererek golü bildiriyor.

Futbolda teknoloji kullanımına karşı olanlar da var. UEFA Başkanı Michel Platini, futbolun içine teknolojinin girmesinden rahatsız ve bu durumun insan faktörünü zamanla ortadan kaldırabileceği endişesini taşıyor.

[

**Video: Resistance: Burning Skies İnceleme

**](http://www.scroll.com.tr/84634/video-resistance-burning-skies-inceleme/)