Sağlıklı yemeye devam ederken bir yanan da mutfak masraflarınızı azaltmak mı istiyorsunuz? Çoğu kişi sağlıklı beslenmenin pahalı bir şey olduğunu düşünür ama çok para harcamadan sağlıklı beslenmenin de yolları var. İşte masraflarınızı kontrolde tutarak sağlıklı beslenmenin 11 pratik yolu.
1. Organik pazarlardan organik gıda alın.
Organik gıda sağlıklı beslendiğinize emin olmanın en iyi yollarından biri, ama süpermarketlerde organik gıdalar genelde pahalı oluyor. Ancak pazarlarda organik gıdalar çok daha ucuz olabiliyor. Ayrıca mevsim değiştikçe pazarlarda hem daha farklı ve hem de marketlerdekinden daha taze gıdalara bulabilirsiniz.
Mutfakta Hayat Kurtaran Küçük Ama Etkili 12 Tüyo!
2. Yavaş pişirici elektrikli tencere satın alın.
Yavaş pişirmeyi sağlayan elektrikli tencereler sağlıklı yemekleri ucuz ve kolayca yapmanın harika bir yolu. Besin değeri yüksek yemek suları, sosları ve çorbalar yapmak için mükemmel bir yol. Sabah tencereye malzemeleri koyup akşam saat 5'tesıcak ve lezzetli yemeğiniz hazır olabilir.
3. Eti azaltın.
Et çok iyi bir protein kaynağı ama oldukça da pahalı. Her gün en az bir adet et içermeyen öğün yiyerek veya haftada birkaç gün vejetaryen beslenerek tasarruf yapın. Ucuz ve sağlıklı protein kaynakları arasında tofu, fasulye ve tam tahıllar sayılabilir.
4. Rutin market alışverişleri arasına bir gün daha ekleyin.
Örneğin haftada bir market alışverişi yapıyorsanız 8 günde bir yapmayı deneyin. Bunu yapmak, örneğin dolapta olduğunu unuttuğunuz konserveyi aklınıza gelmesini ve paranızın daha uzun süre yetmesini sağlar.
Meyve ve Sebzeleri Taze Tutmanın Püf Noktaları
5. Derin dondurucuyu kullanın.
Çoğu kişi son kullanma tarihi yaklaşmış gıdayı çöpe atma eğilimindedir, ama bu ürünleri dondurmanız hem gıdanın çöpe gitmesini engeller hem de paradan tasarruf yapmanızı sağlar. Ayrıca son kullanma tarihi yaklaşmış süt, et ve ekmeği de satın alıp daha sonra kullanmak üzere dondurabilirsiniz.
6. Harcamalarnızı bütçelendirin.
Eğer kendinize bütçe yapmadıysanız, her hafta market alışverişi için bütçe yapın ve buna sadık kalın. Bunu düzenli yaptığınız zaman mutfak harcamalarınızı daha yakından görebilir ve almaktan vazgeçebileceğiniz özellikle pahalı olan şeyleri fark edebilirsiniz. Yani özetle, bu sayede paranızı harcadığınız şeyleri daha iyi görmüş olursunuz.
7. Dışarıda yemek yemeyi veya eve sipariş vermeyi azaltın.
Dışarıda yemek yemek pahalıdır ve insanlar çoğu zaman bunu ne kadar sık yaptıklarının farkında olmazlar. Eve sipariş vermek, işe giderken kahve almak, cafeler ve restoranlar, kendi yiyeceğinizi ve içeceğinizi sizin hazırlamanıza göre pahalı alternatiflerdir. İşe giderken yanınızda bir kahve termosuve öğle yemeğinizi götürmek dışarıdan yemek yemenizin önüne geçer.
8. Daha az markalı gıda alın.
En sevdiğiniz ürünleri yemeyi bırakmanız gerekmiyor, ama aynı tada ve besin değerine sahip birçok ürünü daha ucuza da bulabilirsiniz. Ürünlerin daha ucuz versiyonlarını bulmak için paketin üzerini okuyun.
9. Farklı marketlerdeki fiyatları karşılaştırın.
Çoğu kişi tüm gıda alışverişini aynı marketten yapar, ama bu birçok indirimden mahrum kaldıkları anlamına gelir. İlk maddede de belirtildiği gibi, pazarlarda organik gıdalar daha ucuza bulunur ve kasaplarda da hem et kalitesi daha yüksek olur hem de et daha ucuzdur.
10. Gıdaları toptan alın.
Çoğu markette gıdayı toptan olarak ayrı ayrı almaya göre daha ucuza alabilirsiniz. Tahıllar, kuruyemiş, baharat ve şekerlemeler genelde toptan alınabilir ve bu ürünlerin raf ömrü uzun olduğu için bu yüzden bir an önce kullanma baskısı da olmaz.
11. Yemeklerinizi haftanın başında planlayın.
Ne istediğinizi bilmeden alışverişe çıkmayın, çünkü bu ihtiyacınız olmayan pahalı ürünler almanıza yol açabilir. Alışverişe çıkmadan önce bir liste hazırlayın ve marketteki en ucuz seçeneği bulmayı hedefleyin.
BONUS: YALANCI LAZANYA