'Artık oyalanmaya tahammülümüz yok'

İstanbul (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Rum tarafıyla en önemli sorun; onların bizi kendileriyle eşit görmemesi, bizimle eşitlik temelinde güç ve işbölümüne gitmek istememesidir" dedi.

Deniz Ticaret Odası'nın Mart ayı olağan meclis toplantısında konuşan Talat, Kıbrıs Rum kesiminin uluslararası alanda tartışma konusu adımlar attığını ve tüm bunları AB üyesi olmanın gücüyle yaptığını söyledi.

"Kıbrıs'ın tek taraflı AB'ye girmiş olması bize çok ciddi sıkıntılar yaratıyor" diyen Talat, Rumların temsil ettiği Kıbrıs AB'ye girerken, Kıbrıs'taki Türk politikasında önemli bir dönüşüm yaşandığını ve bu politikanın çağdaş, beklentilere ve uluslararası hukuka uygun bir noktaya geldiğini anlattı.

Reklam
Reklam

BM'nin hala Kıbrıs sorununun çözümünde temel uluslararası kuruluş olmaya devam ettiğini kaydeden Talat, "BM çerçevesinde bir süreç ağır aksak, kör topal var. 'İlerliyor diyemeyiz', ama var" dedi.

Rum tarafının kısa bir süre önce "Biz Türk tarafına tutumunu belli etsin diye mektup yazdık" dediğini, mektubun ise kendilerine daha sonra geldiğini anlatan Talat, kendilerine bir mektup değil, belge niteliği olmayan bir kağıt geldiğini, o kağıtta da bir önerinin ortaya konulduğunu ifade etti.

Talat, mektup denen o kağıtta Türk tarafının tutumuna açıklık getirecek sorunun da bulunmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün Sayın Papadopoulos'tan açıklama geldi. 'Kıbrıslı Türklere Cuma günü bir öneri gönderdik. Bu öneriye cevabı bekliyoruz. Eğer bu öneriye olumlu cevap verirlerse o zaman inanacağız ki Kıbrıs sorununun çözümünü istiyorlar' diye... Hayal mi görüyor Sayın Papadopoulos, yoksa rüyada mıdır? Gerçekten anlayamıyoruz. Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununun çözümünü istemesini ispat etmeye ihtiyacı mı var? Bunu Kıbrıs Türk tarafı ispat etmedi mi? Gidip oylarıyla Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs sorununun bitirilmesi için oy vermedi mi? Bunun daha doğrudan, daha insancası, daha dürüstçesi, daha cesurcası nasıl olabilir? Kıbrıslı Türk bunu yaptı."

Reklam
Reklam

Rum tarafının, Annan Planı'nı reddetmesine rağmen daha sonra planda yapılmasını istediği değişiklikleri de açıklamadığını anlatan Talat, "Elimizi uzattık, 'hayır' dediler. 'Hazırlığa ihtiyaç var' dediler" diye konuştu.

"Rum tarafı, BM sürecini oyalayarak, AB'den mümkün olandan fazlasını almaya çalışıyor" diyen Talat, durum böyle olunca iki tarafın günlük sorunlarını ele alacak teknik komiteler kurulması konusunda öneride bulunduklarını, bu önerinin de BM tarafından olumlu karşılandığını anımsattı.

Talat, BM Genel Sekreterinden sonsuza kadar görüşme değil, takvim istediklerini kaydederek, "Sözde 31 Mart'a kadar komiteler kurulmuş olacak ve iki lider bir araya gelecek. Günler yaklaştıkça 'acaba ne manevralar yaparız' diye numaralar çevirmeye başladılar. O belge olmayan kağıtta 'Her iki taraf 2 komite önersin ve 4 komite görüşmelere başlasın' yazıyor. Gene oyalama..." dedi.

Çözüm için liderlerin bir araya gelmesi gerektiğine dikkati çeken Talat, "Bizim artık oyalanmaya tahammülümüz yok. Rum tarafının bir an önce oyalama taktiklerinden uzaklaşmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Talat, hem teknik komitelerin, hem de çalışma gruplarının oluşturulmasına destek verdiklerini kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, "Rum tarafıyla en önemli sorun; onların bizi kendileriyle eşit görmemesi, bizimle eşitlik temelinde güç ve iş bölümüne gitmek istememesidir" dedi.

Meclis üyelerinin, "Ankara Anlaşması'nın taşımacılığı kapsayıp kapsamadığını" sorması üzerine de Talat, "Ankara Anlaşması bize göre taşımacılığı kapsamaz. Ankara Anlaşması, limanların Kıbrıs Rum gemilerine açılmasını kapsamaz. Hava sahasının açılmasını ise hiç kapsamaz" diye konuştu.

AB'nin, Kıbrıs Rum kesiminin isteklerini Türkiye'nin önüne ön şart gibi getirdiğini dile getiren Talat, bu konuda Türkiye'nin "tutarlı" tutumuna dikkati çekti.

Uyguladıkları politikalara da işaret eden Talat, "Esneğiz. Karşı taraf adım atarsa biz de atarız" dedi.