"Artık oyunlara gelmemeliyiz"

BURSA (İHA) - Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ermeni meselesi konusunda Türkiye'nin engizisyon mahkemeleri işlemine tabi tutulduğunu, sözde Ermeni soykırımını kabul eden Avrupa parlamentolarının engizisyon mahkemeleri işlevine büründüğünü savundu.

Prof. Dr. Halaçoğlu, Bursa'nın Yıldırım İlçesi'nde bulunan Barış Manço Kültür Merkezi'nde, Uludağ Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (UMED) katkılarıyla 'Ermeni Sorununun Yeni Boyutları' başlıklı bir konferans verdi. Konuşmasında Ermeni meselesine değinen Prof. Dr. Halaçoğlu, bugüne kadar Türkiye'nin her konuda hep Avrupalı bakış açısıyla eleştirildiğini belirterek, meselelere Türkiye bakış açısıyla yaklaşıldığında, Türkiye'nin Ermeni meselesi konusunda Orta Çağ'da bulunan engizisyon mahkemeleri işlemine tabi tutulduğunu söyledi. Başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinde Ermeni meselesi konusunda düşünce özgürlüğünün tamamen yok edildiğini belirten Prof. Dr. Halaçoğlu, "Bugüne kadar Ermeni meselesine hep Avrupa'dan Türkiye'ye bakıldı. Biraz da Türkiye'den Avrupa'ya bakalım ve Türkiye'den Avrupa'nın nasıl göründüğünü gösterelim. Biz artık öyle yenilecek, yutulacak, idare edilecek, aldatılacak insanlar değiliz, entellektüel insanlarınız. Her şeyin farkındayız ve her şeyi görüyoruz. Kendilerini de görüyoruz. Aslında hukukun üstünlüğünden, demokrasiden bahsedenler, biraz da kendi karnelerine baksınlar. İfade özgürlüğü hangi ölçüde Avrupa'da var? İşte Doğu Perinçek, geçenlerde mahkemeye çıkarıldı. Ondan önce de beni mahkemeye vermişlerdi. Bu yüzden Avrupa'da İsviçre'ye giremiyorum. Neden verdiler bizi mahkemeye? Irkçılık yapıyormuşuz. Aslında bu durumda Avrupa'ya gülmek gerekiyor. Benim ve Perinçek'in yargılandığı yer neresi?

Reklam
Reklam

Medeni hukukunu aldığımız İsviçre. Ne kadar medeniler? İfade özgürlüğünün kısıtlandığı yer burası. Demokrasinin beşiği dedikleri Fransa'da bilim adamlarının konuşması bile yasak. İfade özgürlüğü tamamen yasaklar altına alınmış. Bize 301'den baskı yapanlar Fransa'ya edense hiç baskı yapmıyor. Burada bir bit yeniği var.

Biz bunu anlamayacak kadar saf değiliz. Demek ki siyaseten Türkiye'ye baskı yapılıyor. Demek ki Türkiye'den korkuyorsunuz, Türkler'e düşmansınız. Bunun başka bir anlamı yok" dedi.

Bu noktalardan yaklaşıldığında Avrupa'da hukukun 'h'sinin bulunmadığını ileri süren Prof. Dr. Halaçoğlu, "Tüm bunlar, Avrupa'nın çifte standartlarını ortaya koyuyor. Eğer demokrasi varsa ülkenizde, parlamentolarınızda kabul ettiğiniz soykırımı hukukun neresine koyacaksınız? Diyorlar ki 'siz soykırım yapmış insanların çocuklarısınız'.

Peki kardeşim madem öyle, bize savunma hakkı neden tanımadınız? Suşluysak savunma hakkımız da olmalı. Bu hukukta böyle. Avrupa parlamentolarında şu anda demokrasinin, hukukun üstünlüğü bir tarafa bırakılmış, Orta Çağ zihniyetine dönülmüştür. Engizisyon mahkemeleri de böyleydi. Suçlanan kişi önce mahkum edilirdi ya da suçunu inkar edene kadar işkence görürdü. Şimdi bize aynısını uygulamaya kalkıyorlar. Savunma hakkı tanımadan bizi mahkum ediyorlar. Diyorlar ki kabul edin, sonra tartışalım. Demek ki buradaki parlamentolar engizisyon mahkemeleri haline gelmiş. Şimdi de Amerika aynı yoldan gidiyor. Ama her şeyde bir hayır vardır. Belki Türkiye, bu şekilde kendisine dönecektir. Avrupa'nın çifte standartları Türkiye'de çok geniş bir kitleye kendisine dönme imkanını vermiştir. Bakın, Türkiye'de büyük oranda sağ-sol çatışması kalmadı. Genelde vatansever-vatan haini ayrımı içerisindeyiz. Türkiye'nin bu tür meselelerde sadece birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Artık oyunlara gelmemeliyiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam