'Artık Suriye'de barışı konuşabiliriz'

Suriye barış görüşmelerinde muhaliflerin müzakere heyetinde yer alan Türkmen asıllı üye Ahmet Çakal, ilk turda ciddi bir ilerleme sağlanamamasına rağmen gelecek için umutlu konuştu.

Cenevre’deki görüşmelerin ilk turunun tamamlanmasının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ahmet Çakal, ilk turdaki görüşmelerde somut sonuçlar elde edilememesine rağmen karşılıklı masaya oturmanın kendileri açısından bir kazanım olduğunu söyledi.

"Biliyorsunuz üç senedir süren ve 150 bin şehidin verildiği bir savaş var. Daha fazla katliama, daha fazla can kaybına, daha fazla kadın ve çocuk ölümüne izin veremezdik" diyen Çakal, şunları söyledi:

"Cenevre’deki görüşmeler bu açıdan önemli. Bir başlangıçtır, bir süreçtir. Bu süreç belki altı ay, belki bir sene sürecek. Ama barış için başlangıç olarak iyi bir adım. İki düşman taraf, savaşan taraf bir masa etrafında karşı karşıya gelmiştir. Cenevre-2’nin bence birinci kazanımı budur. Taraflar arasında buzlar nispeten eridi, artık barışı konuşabiliriz. Barışı konuşabilmek için Cenevre-2 iyi bir platform. Güzel bir başlangıç."

Reklam
Reklam

Görüşmelerin ilk turunda rejimin yaklaşımıyla muhaliflerin yaklaşımı arasında derin ayrılıkların ortaya çıktığını ancak bazı konularda esneklik de gördüklerini belirten Çakal, şöyle devam etti:

"Muhalefet, bu dramı bu yüzyılın en büyük insanlık dramını bitirmek istiyor. Rejim, elinde var olan yönetimi bırakmamak istiyor. Dolayısıyla bizim yaklaşımımızla onların yaklaşımı arasında büyük farklılık var. Ancak bu dramı bitirebilmek için sonuçta birileri bir şekilde taviz verecek. Bizlerin katil bir rejim ile masaya oturması bile bir tavizdir. Ama rejim olaya böyle bakmıyor. Rejim direniyor. Ancak esnemeler de mevcut."

"Saygı duruşuyla ortam biraz yumuşadı"

Cenevre’deki ilk turda ortamın başlangıçta gergin olduğunu ancak Suriye iç savaşında ölenler için saygı duruşunda bulunma önerilerinin rejim heyeti tarafından da kabul edilmesiyle ortamın yumuşadığını ifade eden Çakal, o anlarda yaşananları şöyle anlattı:

"Şiddet ve terör konusu işlenirken biz saygı duruşunda bulunalım dedik. Bizim müzakere grubu başkanımız Hadi el-Bahra, 'saygı duruşuyla başlayalım' diye bir öneride bulundu. Bu öneri arabulucu Sayın İbrahimi tarafından karşı tarafın başmüzakerecisine soruldu. Hemen kabul ettiler. Hatta bir dakika değil, üç dakika duralım denildi. İki taraf da kabul edince, iki taraf ve arabulucu saygı duruşunda bulundu. Gerçekten de güzel bir başlangıç oldu. Gergin bir başlangıç vardı ama saygı duruşuyla birlikte ortam biraz yumuşadı."

Reklam
Reklam

"Umutluyum çünkü barıştan başka çözüm yok"

İlk tur görüşmeler sonucunda siyasi çözüm ve barışa ulaşma umudunu koruduğunu vurgulayan Çakal, "İnanıyorum ki Suriye’de eskiden olduğu gibi tüm Suriyeliler ırk, din, mezhep ayrımı yapmadan tekrar birlikte yaşayabiliriz. Bu inancımızı korumamız gerekiyor" dedi. Çakal, şunları kaydetti:

"Umutlu bakıyorum, umutlu da olmamız gerekiyor. Çünkü barıştan başka bir çözüm kalmamıştır. Rejim açısından da bizim açımızdan da. Bu barış her iki taraf için de ihtiyaç. Karşı taraf tanklar, uçaklar, balistik füzeler, varil bombaları kullanıyor. Ama savaşı kazanamadı. Bizim tarafımızda da kendisini savunan insanlara her türlü imkânı seferber etmemize rağmen olmuyor. Bu olayı savaşarak bitiremedik. Barış için bir sebebimiz var. Barışı gerçekleştirmeyi umut ediyoruz. Umarım bu görüşmelerin sonucunda halkımız için ve tüm insanlar için barış gerçekleşir."

(AA)

Anahtar Kelimeler: