Türkiye'nin beşinci yüz naklinin öyküsü baştan sona yürek burkuyor. Recep Sert 20 yaşında askere gitmesine 15 gün kala korkunç bir kaza yaşadı. Yüzü paramparça oldu. 44 kez ameliyat geçirdi. Babası Recep'inin iyi olması için 580 bin Türk Lirası harcadı. Varını yoğunu verdi ancak Recep eski yüzüne bir türlü kavuşamadı. Daha sonra Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibinin Uğur Acar'a yaptığı yüz nakli onun gibi bir sürü insana umut oldu.
Bir yıl önce Akdeniz Üniversitesi'ne giderek yüz nakli için kayıt oldu. Ve dün gece Polonyalı ailenin bağışı ile Recep'e müjdeli haber geldi. Recep haber geldiğinde, "Onun yüzünü değil yüreğini sevdim ben" diyen kız arkadaşı ile İzmir'deydi. İkisinin cebinde toplam 120 lira vardı, uçak için yetmedi. Çaresiz kaldılar. Kız arkadaşı cep telefonunu satmak için uğraşıyordu. O sırada bir mucize oldu ve adeta iyi olacak hastanın doktor ayağına geldi. Recep'in ameliyatına girmek için havalimanına giden doktor Murat Akalan uçak biletini aldı. Recep doktoruyla birlikte ameliyat için Antalya'ya geldi.
Ancak hikaye burada bitmedi. Recep için her şeyini veren babası oğlunu görebilmek, yanında olabilmek için Antalya'ya gelemiyordu. "5 lira 80 kuruşum dahi yok" diyordu. Sabah saatlerinde kaymakamlığa giden baba Sert, yol parası alarak oğlunu görmeye geldi. Recep'in annesi ise hasta olduğu için oğlunun ameliyat olduğunu dahi bilmiyor. Sabah saatlerinde başlayan operasyon ise az önce sona erdi. Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi operasyonu başarıyla tamamladıklarını açıkladı. Polonyalı 42 yaşındaki Andrzej Kucza’nın yüzü Recep'e nakledildi.
POLONYALI AİLE BAĞIŞLADI
Polonyalı Andrzej Kucza ailesiyle geçen hafta Muğla’ya tatile geldi. Aile Akyaka’da denize gitti. Henüz dizlerine kadar gelen suda fenalaşan Andrzej Kucza, aniden yüzüstü denize düştü. Ailesinin şaka yaptığını sandığı Kucza’nın hareket etmediğini görünce durum, sağlık ekiplerine bildirildi. Muğla Yücelen Hastanesi’ne götürülen Kucza’nın duran kalbi yeniden çalıştırıldı. Fakat beyinsel fonksiyonların çalışmadığı doktorlarca belirlenmesi üzerine ailesi Kucza’nın organlarını bağışladı.
Kuzca'nın yüzü Prof. Dr. Ömer Özkan’ın başkanlığındaki 9 kişilik ekip tarafından alındı. Saat 01.00’de başlayan ve 4.5 saat süren operasyon 05.30’da son buldu. Operasyonda yüzün yanı sıra çene kemiği de alındı. Andrzej Kucza’nın alınan yüzünün yerine silokondan maske yapıldı. Ekip alınan organ ile Dalaman Havaalanı’na hareket etti. Daha sonra ekip Akdeniz Üniversitesi'nde Bursa'dan gelen Recep Sert'in yüz nakli ameliyatına başladı.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 6.5 saat süren ameliyatla yüz nakli yapılan Recep Sert'e, göz kapakları ve kulak haricinde tam yüz nakli yapıldığı kaydedildi. Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın üst ve alt çene kemiklerinin de Recep Sert'e nakledildiği açıklandı. Operasyonun oldukça başarılı geçtiği belirtildi.
AMELİYATA GİDERKEN SADECE 120 LİRALARI VARDI
Recep Sert'in kız arkadaşı Elif Tercüman, DHA muhabirine İzmir'den Antalya'ya geliş hikayelerini anlattı. Elif Tercüman, bir işleri nedeniyle Bursa'dan İzmir'e 2-3 günlüğüne geldiklerini belirterek, "Müjdeli haberi İzmir'de aldık. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü, hemen Antalya'ya gelmemizi istedi. Uçak biletinin 120 TL olduğunu öğrendik. Cebimizde tam da 120 TL vardı. Recep'i tek başına göndermek üzere havalimanına geldiğimizde, uçuş masraflarıyla birlikte bileti 170 TL'ye alabileceğimizi öğrendik. Kimsede para bulamadık. Çaresiz kalmıştık" dedi.
CEP TELEFONUMU SATMAYI DÜŞÜNDÜM
Recep Sert'in Antalya'ya gelişi imkansızlaştığı sırada adeta bir mucize yaşandığını aktaran Elif Tercüman, şöyle devam etti:
"Cep telefonumu satmak için girişimlerde bulunuyordum ki o sırada yüz nakil ameliyatına girmek için İzmir'den Antalya'ya gidecek olan Prof. Dr. Murat Akalan ile havalimanında karşılaştık. Murat Bey hemen koordinasyon merkezini aramış, Recep'i yüz profilinden tanımış ve aynı havalimanında olduklarını söylemiş. Eksik olan uçak bileti parasını Prof. Dr. Murat Akalan tamamladı. Recep, Prof. Dr. Akalan ile birlikte uçağa binip Antalya'ya gitti. Ben de bir yakınımdan para bularak otobüsle bu sabah saatlerinde Recep'in sevk işlemlerini takip etmek ve yanında bulunmak için Antalya'ya geldim. Recep 2 hafta önce 10'uncu yüz ameliyatını olmuştu. İnşallah bu son ameliyatı olur."
DOKTORU AMELİYATI ANLATTI
Türkiye'nin beşinci yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, "Bu tür hastaların ameliyatında ameliyatları zevkli yapabiliyorsanız, 'zevkli oldu' diyebiliyorsanız hakikaten daha mutlu oluyorsunuz. Bu da güle oynaya çok güzel bir ameliyat oldu" dedi.
Özkan, Muğla'da beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın yüzü ve çenesinin Recep Sert'e nakledilmesinin ardından Akdeniz Üniversitesi Senato Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.
Özkan, burada yaptığı konuşmada, yaklaşık bir yıl önce benzer bir basın toplantısı düzenlediklerini hatırlatarak, kendilerine destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Ameliyatın zevkli geçtiğini ifade eden Özkan, "Bu tür hastaların ameliyatında ameliyatları zevkli yapabiliyorsanız, 'zevkli oldu' diyebiliyorsanız hakikaten daha mutlu oluyorsunuz. Bu da güle oynaya çok güzel bir ameliyat oldu. Tüm ekibimize teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Türkiye'de ilk, dünyanın sayılı çift çene nakliTürkiye'nin dördüncü yüz nakli yapılan Turan Çolak'ın ameliyatının komplike bir vaka olduğuna işaret eden Özkan, hastanın kulağını, saçlarının büyük kısmını, tüm yüzü içeren bir nakil yaptıklarını söyledi.
Bu hastada da farklı bir durumun söz konusu olduğunu dile getiren Özkan, şöyle konuştu:
"Hem üst çene hem alt çenenin beraber taşınması ve adapte edilmesi çok zordur. Bunun belli bir düzen içinde, canlı bir şekilde nakledilmesi çok daha önemli. Dünyada sayılıdır, bu ikinci ya da üçüncü vakadır. Hastanın hem görüntüsü hem de yemesi içmesi açısından önemli bir ameliyattı. Türkiye'de çift çene nakli ilk defa yapılıyor."
Bir gazetecinin, çeneyi ne zaman kullanabileceğini sorması üzerine Prof. Dr. Özkan, çenenin 6 hafta sonra kullanılabileceğini ancak onu hissetmesinin önemli olduğunu ifade ederek, hissetme hareketlerinin de en az 1 yılı bulacağını bildirdi.
"Biz artık ustalaştık"
Nakil işlemlerinin dün saat 05.00'de başladığını ve 24 saat geçmeden tamamladıklarını anlatan Özkan, şöyle devam etti:
"Çok hızlı oldu, biz artık ustalaştık, çok daha rahat yapıyoruz. Her şey kağıt üzerinde yazıldığı gibi çok rahat bir şekilde gerçekleştiriliyor. Ekip de artık çok kuvvetli, hiçbir zorluk olmadan rahat bir şekilde herşeyi planlayıp Muğla ilinden dokunun buraya getirilmesi, hastanın İzmir'den getirilmesi sağlandı.
" Organ vericinin yabancı uyruklu olmasının hatırlatılması üzerine Özkan, Gazi Üniversitesinde yapılan naklin de yabancı uyruklu bir kişiden gerçekleştirildiğini, dünyada bunun örnekleri olduğunu kaydetti. Türkiye'de 5 yüz naklinin yapıldığını, bunun 3'ünün Akdeniz Üniversitesinde gerçekleştirildiğini dile getiren Özkan, bu tür operasyonların örnek olması temennisinde bulundu.