Artvin'de astım konferansı

ARTVİN (İHA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ve Toraks Derneği Doğu Karadeniz Şubesi Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Tavsiyelere uyulduğu takdirde astım korkulu bir hastalık olmaktan çıkar" dedi.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Dünya Astım Günü dolayısıyla Artvin Vizyon Sineması'nda 'Nefes Darlığı, Bronşit ve Astım' konulu bir konferans verdi.

Astım hastalığının bahar aylarında artış gösterdiğini belirten Prof. Dr. Özlü, "Ağaçlardaki polenler astım hastalığının nedenleri arasında. Astım hastası kendisini tedavi eder. Kişi ne yapması ya da yapmaması gerektiğini öğrenerek, buna göre hayatını planlayacak. Hekim reçete yazarak hastalığı kontrolü altına alamaz. O bakımdan hastanın eğitimi çok önemlidir. Özellikle hazır gıda tüketiminin artmasına bağlı olarak hastalarda sorunlar yaşanmaktadır. Bu nedenle evde imal edilmiş el yapımı gıdalar, sebze, meyve, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketilmelidir" dedi.

Reklam
Reklam

Astımın günümüzde tedavi edilen hastalıklar kategorisinde olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, "Tedaviyle astım hastalığının önüne geçilebilir. İnsanlar merdiven çıkabilir, yük taşıyabilir, spor yapabilir, gebe kalabilir. Astım hastalığının tedavisi, mutlaka hekim gözetiminde uzun sürelidir. Hasta kendisine tavsiye edilenleri uygularsa, ilaçlarını düzenli olarak kullanırsa, kontrollerini aksatmazsa astım bir sorun olmaktan çıkar ve hasta hayatını normal sürdürebilir. Astım doğru teşhisle uygun tedavi edilmediği takdirde kişinin hayatını sınırlandırıp, yaşam kalitesini düşürür ve ağır ataklar halinde ölüme neden olabilir" diye konuştu.

Konferans sonrasında vatandaşlara ücretsiz olarak solunum fonksiyon testi yapılarak, 'Astımla Yaşam El kitabı" dağıtıldı.