Artvin’de “Mehmet Akif Ersoy” konferansı

Artvin’de “ Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’nın yazılış süreci” konulu konferans düzenlendi.

Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde, Artvin Çoruh Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünce düzenlenen konferansa, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, İl Emniyet Müdürü Hüsrev Salmaner, AÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Altın, bazı daire amirleri, Artvin Çoruh Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.

Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, konferansın açılışında yaptığı konuşmasında, ‘’Mehmet Akif’i her gün, her saat, her dakika hissetmemek mümkün değil. Ben ne zaman Mehmet Akif ismini duysam çok heyecanlanırım. İçimde duygu, heyecan ve vatan sevdası yüklü fırtınalar kopar. Akif’i anlatmak bizim haddimize değil. Onun için bir yazarımızı çağırdık. Akif, bir koca çınar, bir istiklal sembolü ve kurtuluş destanının yazılmasında duygu ağını ören bir vatan şairidir. Bizlerin içimizdeki vatan sevdasının oluşmasında ve koca bir volkana dönüşmesinde onun payı sonsuzdur. Kendisi hala yeri doldurulamamış edebiyatçılarımızdandır.” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan tarafından verilen konferansta, Mehmet Akif’in hayatı ve İstiklal Marşı’nın yazılış süreci anlatıldı.

Doğan, yaptığı konuşmada, “İstiklal Marşı’nın kabulünden bu yana tam 90 yıl geçti. Büyük şairimiz Mehmet Akif’in vefatının 75. yıldönümü. Bu iki yıldönümü dolayısıyla 2011 yılı, Mehmet Akif yılı olarak ilan edilmişti. Bu vesile ile Artvin’de bulunuyoruz. İstiklal Marşı’nı 90 yıl sonra yine büyük bir heyecanla söylüyoruz. 90 yıl sonra İstiklal Marşı’nın yazılış sürecini anlatırken, öncelikle üzerine vurgu yapmak istediğim bir husus var. Büyük milli marşımızı edebiyatımızın en büyük şairlerinden biri yazdı. Bu hem nesli etkiledi. Çünkü mükemmel uzun bir metin hediye etti. Hem de marşı okuduğumuz zaman şairini hatırlıyoruz, şairini hatırladığımız zamanda İstiklal Marşı mutlaka zihnimizde canlanıyor. Başka ülkelerdeki milli marşlara bakarsak, böyle bir birliktelik yok. İstiklal Marşı’nı önemli kılan hususlardan biri de onun yazılış sürecidir. İstiklal Marşı durup dururken yazılmadı. Hani bıçak kemiğe dayandığı an var ya o anda yazılmış olması belki de marşın bu kadar güçlü ve etkileyici olmasına yol açtı.’’ diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 2 saat süren konferansın ardından, AÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Altın tarafından Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan’a konferansa katılımlarından dolayı plaket ve çeşitli hediyeler verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz