Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek olan ‘Dış Ticaret Bilgilendirme Toplantıları’, 19 Kasım Pazartesi günü Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın açılış konuşması ve devamında yapılan seminerlerle başladı.
Ardahan’da dış ticaret potansiyelini artırmak, e-ticaret, ihracat pazarları, ihracat teşvikleri, dış ticaret mevzuatı, il kotaları, dış ticarette kullanılan belgeler, muhtemel pazarlar, markalaşma ve kurumsallaşma konularında katılımcıları bilgilendirmek amacıyla düzenlenen ‘Dış Ticaret Bilgilendirme Toplantıları’ Ardahan Üniversitesi ARÜ TÖMER binasında yapılacak.
Bilgilendirme toplantılarının ilk günü saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın açılış konuşmasını yapmasıyla başladı. Rektör Ramazan Korkmaz, Ardahan’ın dış ülkelere en çok sınırı olan illerden birisi olmasına rağmen bu durumun Ardahan’ın ekonomisine yansımadığını vurgulayarak başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Ardahan dış ülkelerle en çok sınırı olan şehirlerimizden bir tanesi. Buna rağmen, maalesef ki Ardahan dış ticaret sıralamasında Türkiye’de son sıralarda yer almaktadır. Sanki bizim sınırlarımız yok, onlarla ticaret yapma şansımız yok gibi bir durum söz konusu. Ardahan Üniversitesi olarak bu sorunu nasıl aşabiliriz, nasıl yardımcı olabiliriz düşüncesiyle böyle bir toplantı planladık. Dış ticaret, ülke kaynaklarımızı değerlendirmemiz anlamına geliyor. Birbirimizle görüşlerimizi, önerilerimizi paylaşarak, güçlerimizi birleştirerek dış ticaret potansiyelimizi artırabiliriz. Böylelikle bizde kazanalım, komşularımız da kazansın ve ilişkilerimiz artarak devam etsin.”
MÜREFFEH BİR ARDAHAN VE KAFKASYA İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMALIYIZ.
Rektörü Korkmaz, günümüz dünyasında sınırların artık ortadan kalkmaya başladığını, eskiden savaş halinde olan ve birbirlerine büyük zararlar veren Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde günümüzde sınırların kalktığını ve ilişkilerin arttığını vurguladığı konuşmasında bulunduğumuz coğrafyada da artık sınırların kalkmaya başlayacağını ifade etti. 2-3 tane sınırımız olan Gürcistan ile dış ticaretimizin olmamasının düşündürücü olduğunu sözlerine ekleyen Korkmaz sözlerini şöyle tamamladı: “Sınırımız olan ülkelerle işbirliği yapmamız için önümüzde herhangi bir engelimiz yok. Dünya’da e-ticaretin önemi her geçen gün artarak devam ediyor. Örneğin, Ardahan Balı bizim topraklarımıza ait bir ürünken, bu balın ticaretini Ardahanlı olmayanlar yapıyor. Bu tarz sorunlarımızı burada ele alacağımız konularla, uzmanlarımızın aktaracağı bilgilerlerle, sizlerin görüşleri ve önerileri ile birlikte aşacağız. Üniversite olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Daha müreffeh bir Ardahan ve Kafkasya için hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız.”
Açılış konuşmalarının ardından birinci günün oturumlarına geçildi. Birinci günde Öğr. Gör. Niyazi İpek “Dış Ticaret Konusunda Genel Çerçeve”, Öğr. Gör. Onur Çelik “İşletmelere Etkileri Açısından İhracat”, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri İbrahim Tırpancı “ İl Kotaları” konularında sunum yaptı.
Üç gün sürecek olan toplantıların ikinci ve üçüncü gün programları şu şekilde olacak:
Toplantının ikinci gününde Öğr. Gör. Elif Çalışkan “ E-Ticaret”, Öğr. Gör. Zuhal Çalık “Dış Ticarette Kullanılan Belgeler”, Öğr. Gör. Niyazi İpek “Marka ve Kurumsallaşma” konularında sunumlarını yaparken; üçüncü gününde Prof. Dr. Tina Gelaşvili “Gürcistan Pazarı”, Türkgözü Gümrük Müdürlüğü’nden Uzman Solmaz Güntemur “Dış Ticaret Mevzuatı” ve “İhracat Teşvikleri”, Öğr. Gör. Ömer Cenap Özdemir “Uluslararası Pazarlama ve Reklam” konularında katılımcıları bilgilendirecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz