Kelimeler isim türünde, özel, basit, birleşik gibi farklı yapılara ve özelliklere sahiptir. Türkçe dilinde çok fazla sözcük vardır. Farkı dillerden gelmiş olan yabancı kökenli sözcükler, Eski Türkçe olan ve çok eskiden beri kullanılan kelimeler ya da farklı kelimelerin bir araya gelmesi ile oluşan birleşik türde kelimeler gibi kelimelerin varlığı Türkçe sözcük dağarcığını git gide daha da genişletmiştir. Ancak bu zenginlik aynı zamanda çeşitli yazım yanlışlarına da neden olabilmektedir.
Aşağı kelimesi etimolojik olarak kelime kökeni Türkiye Türkçesi olan ve iniş yönüne doğru anlamında kullanılan bir kelimedir. Sadece Oğuzca dağ eteği anlamına gelen bir sözcükten türetildiği bilinmektedir. Yön bildiren ve isim türünde bir sözcük olan aşağı TDK (Türk Dil Kurumu) bu kelime için çeşitli kelime türlerinden 7 farklı tanım yapmıştır. Tanımlar şu şekildedir:
Türk Dil Kurumu aşağı doğru yazılışının aşağı olduğunu belirtmiştir. Aşşa, aşaağa, aşşağı gibi farklı kullanımlar yazım yanlışı yapıldığı anlamına gelir. Bu kelimenin eş anlamlı karşılıkları da şunlardır: Zir, adi.
Bu kelimeler cümle içinde kullanılan anlamlarına göre aşağı kelimesi yerine kullanılabilmektedir.
Aşağı yazımı aşşağı olarak da yazılmakta ve bu şekilde yazım hatası yapılabilmektedir. Bu kelimenin tek bir doğru kullanımı vardır, o kullanıma göre de kelimenin doğru yazılışı aşağı olmalıdır. Diğer tüm yazılış ve söyleniş biçimleri yanlış olacaktır. Aşağı doğru ve yanlış kullanımlarına örnek cümleler şunlardır:
DOĞRU:
YANLIŞ: