Aşağıda Gap'ler Kaynıyor!

Uzun süredir ABD tarafından savunma bakanı, pentagon, Başkan yardımcısı, Kongre ve Başkan Trump, yani daha doğrusu ABD'de neredeyse ağzı olan herkes S-400 konusunda yaptırım tehditlerini savuruyordu. Hatta S-400'lerin civatası bile sınırı geçsin yaptırımların başlayacağı söyleniyordu. ABD'nin olası yaptırım risklerinden çekinen yerli yabancı yatırımcılar, fonlar kendilerine göre tedbiren BİST'de ciddi bir satış yapmışlardı. Doğal olarak bu satışlardan borsanın en derin fon hisseleri olan bankalar daha çok nasiplenmişti.

Reklam
Reklam

Bu durum neredeyse geçen hafta Perşembe'ye kadar böyleyken sonra bir anda işler dönmeye başladı. G-20 zirvesinde iki liderin görüşmesinden sonra ise, sanki bu tehditleri yapanlar kendileri değilmiş gibi, ABD tarafından esen hava bambaşka oldu. Trump, S-400 konusunda Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın suçu olmadığını, Türkiye'nin S-400'e Obama tarafından mecbur bırakıldığını, Türkiye'ye adil davranılması gerektiğini söylemeye başladı! Cumhurbaşkanımız ABD ile ticareti 75 Milyar Dolar'a çıkartmayı hedefliyoruz derken, Trump ise; bu kesmez 100 Milyar Dolar yapmalıyız dedi. Ayrıca Cumhurbaşkanımız 100 tane Boing alımını dile getirdi.

Görüyorsunuz ki, inanılmaz rakamlar havada uçuşuyor. Bu rakamlara ulaşmak için iki ülkenin arasında serbest ticaret anlaşması gibi birşeyler yapılması demek olur ki, yıllardır istediğimiz bir gelişmedir bu. Ama bir anda böyle bir gelişme sürecine girer miyiz çok da emin olamıyorum. Suriye'de bazı oluşumlara onay vermeden bunun olmasını biraz zor görüyorum!

Bu Gap'ler Kapanacak Mı?
İşte şimdi soru bu! Yukarıdaki gelişmeler gerçekten de çok güzel. BİST için Dolar bazında 50.000 Dolar zirvesinin TL karşılığına bakınca piyasaya güven geri geldiği zaman BİST'in iyi günlerde gördüğü zirvelere gitmesi için çok yer olduğunu görüyoruz. Peki BİST bu seviyelere soluksuz gider mi? Yoksa aşağıdaki gapler kapanır mı?

Reklam
Reklam

Zor bir soru ve cevabı da zor dolayısı ile. Eğer ABD tarafında başlayan pozitif hava sürer ve yaptırım gerçekten de olmazsa. Ya da dediğim gibi askeri alanda sınırlı kalırsa. Yani F-35 programından çıkartılmakla sınırlı bir yaptırım olur ama buna karşılık ticari bir çok anlaşma yapılırsa, o zaman yakalanan pozitif yükseliş havası sürecektir. Her ne kadar ABD kongresi S-400 yaptırımı kararı almış da olsa, başkan buna mani olabilir.

Ama BİST olarak kısmi bir yükseliş devam dahi etse, unutmayalım ki, ülke olarak ABD ve S-400 dışında da çok sorunumuz var. Ama en önemlisi ABD ile yaşanan gerginlikler olduğu için, hafta sonu hava yumuşayınca piyasalara tepkisi güçlü oldu. Ancak işin ekonomi kısmı da çok önemli. Bakalım o sorunlara nasıl tedbirler alınacak.

İstanbul seçim sonucu ve sonuçların etkisi nedeniyle Ak Parti içinde yeni parti hazırlıkları bazı tedbirlerin daha ciddi alınmasına neden olabilir. Yani Sayın Erdoğan başta ekonomi ve hukuk sistemi olmak üzere güven verecek bir kabine değişikliğine gecikmeden gidebilir.

Reklam
Reklam

Aynı şekilde ABD sonrasında AB ile ilişkilerde de pozitif bir dönüş oluşabilir. Türkiye gücünü anladığı anda önemsenmeyecek bir ülke değildir. Ama öncelikle demokrasi, hukuk sistemi güçlendirilmeli ve her alanda liyakat sahibi kişilerin görev başına getirilmesi çok önemlidir. Bunlar hızla yapılırsa, yakalanan pozitif hava sürer. Bu hafta cumhurbaşkanımız Çin ziyaretini yaptı. Oradan da güzel haberler gelebilir.

Ben gelişmelerin hızından karar vermekte zorlanıyorum. 96.050 direnci güçlü ama, G-20 zirvesinden olumlu haber gelirse hızla kırılır ve bankaların öncülüğünde 98.600 - 100.200 dirençlerine sert yükseliriz demiştim. Dün bunu yaptık. Ama çok hızlı oldu. Endeks ve bankaların hepsinde altlarda bir değil, birden fazla gap boşlukları kaldı. Tüm bu teknikleri paylaştığım Destek-Direnç Tablosunda bulabilirsiniz. Teknik olarak gap denen bu boşluklar genelde hep kapanır. Sadece bazen bu biraz zaman alırken, bazen ise gecikmeden olur. Ben yükseliş aynı hızla sürmez, kısmen kar realizasyonları olur görüşündeyim. Devamı için

Reklam
Reklam

Hepinize bol kazançlar.

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_