Asansöre sıkışıp ölen genç, izinsiz internet kablosu kurbanı

Samsun’un İlkadım ilçesi Liman Mahallesi'nde asansörün sıkıştırması sonucu ağır yaralanan asansör tamir işçisi Murat Saygılı(20)...

Samsun’un İlkadım ilçesi Liman Mahallesi'nde asansörün sıkıştırması sonucu ağır yaralanan asansör tamir işçisi Murat Saygılı(20) tedavi gördüğü Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Saygılı’nın hayatına mal olan kazanın; asansör kuyusuna izinsiz internet kablosu çekmeye çalışırken asansörün hareket etmesi neticesinde meydana geldiği tespit edildi. Asansör kazasının ardından Makine Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şubesi uzmanları tarafından yapılan incelemede kazayla ilgili ihmaller de belirlendi.

Reklam
Reklam

Kazayla ilgili yapılan teknik incelemenin sonuçlarına ilişkin açıklama yapan MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, söz konusu kazanın yaşandığı apartmanın yeni kullanılmaya başlandığı, binanın Asansör Kullanım İzni (Ruhsatı) ile iskanının olmadığının anlaşıldığını söyledi. Gürkan, “Yaptığımız teknik incelemede kazada hayatını kaybeden işçinin apartmana internet kablosu çekmek için asansör kuyusunun içerisinde çalışma yaptığı, apartmanda kablo tesisatları için boşluk bulunmasına rağmen, işçinin kabloyu ısrarla asansör kuyusunun içerisinden geçirmek istediği, ölen işçinin apartman yetkililerinde bulunması gereken 'Asansör Kilit Açma Anahtarı’nın kendisinde bulunduğu, asansör kuyusu içerisinde çalışma yapılırken, yazılı herhangi bir onay alınmadığı, asansör kuyusu içerisinde çalışma yapılırken, herhangi bir asansör firmasına haber verilmediği, asansör kumanda panosunda köprü (direk bağlantı) olmadığı, hayatını kaybeden işçinin 1.kat ve 2. kat arasında kapıyı açıp asansörü yarıda durdurarak kablo çekmeye devam ederken asansörün hareket etmesi neticesinde kabinle kapı arasında sıkışarak ağır yaralandığı ve hastanede hayatını kaybettiği tespit edilmiştir." dedi.

Reklam
Reklam

İlgili yönetmelik ve mevzuata göre asansörlerin kuyu, makine dairesi ve kabinlerinde asansöre ait donanımın dışında başka bir şey bulundurulamayacağını ve ilave edilemeyeceğini hatırlatan Kadir Gürkan, yapı kullanım izni olmayan, asansörü işletmeye açılmayan bir binada asansörün çalıştırılmasının Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’ne aykırı olduğunun altını çizdi. Asansörle ilgili yapılan denetim, bakım çalışmalarında tıpkı diğer işlerde olduğu gibi İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı gereği gerekli tedbirlerin alınıp uygulanmasının önemine değinen Gürkan, “Son günlerde şubemize gelen internet altyapı sağlayıcı bir firmanın 'Asansör Kuyularına İnternet Hattı çekmek isteği' üzerine apartman yöneticilerimizi, belediyelerimizi ve vatandaşlarımızı yine uyarıyoruz. Günlük hayatta yoğun bir şekilde kullanmakta olduğumuz asansörlerimizin bakımlarını yetkili firmalarınıza yaptırın. Asansörlerin yıllık periyodik kontrollerini ilgili belediyelere veya işbirliği yaptığınız bağımsız kuruluşların mühendislerince yapılmasını sağlayın. Asansörlerin kuyu, makine dairesi ve kabinlerinde asansöre ait donanımın dışında başka bir şeyin bulunmamasına dikkat edin, asansörle ilgili yapılan denetim, bakım çalışmalarında tıpkı diğer işlerde olduğu gibi İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı gereği gerekli tedbirlerin alınmasını, kişisel koruyucuların kullanılmasını sağlayın.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz