Asgari ücret 28 Aralık'ta açıklanacak

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun asgari ücret artışına ilişkin kararını, 28 Aralık'taki toplantı sonrasında açıklamasını beklediğini söyledi.

Başesgioğlu, Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) 2002-2003 yıllarında en çok vergi ödeyen ve döviz kazandıran üyeleri için düzenlediği plaket töreninden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün yaptığı 'Asgari ücrette sürpriz olabilir' açıklaması hatırlatıldığında Bakan Başesgioğlu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalarını sürdürdüğünü, komisyonun tüm tarafların ekonomik program çerçevesinde açıklanan yüzde 5'lik artışın yeterli olmadığı konusunda hemfikir olduklarını belirtti. Başesgioğlu, "Şimdi, yüzde 5'in üzerine ne kadar çıkılabilir? Ne artırılabilir? Komisyon ücretlerin genel artış düzeyini, makroekonomik dengeleri ve asgari ücretlinin satın alma gücünü de dikkate alarak makul bir belirleme yapacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun geçen yıl son dönemin en yüksek artışını kararlaştırdığını da anımsatan Başesgioğlu, asgari ücrette geçen yılın ilk yarısı için yüzde 34.1, ikinci yarısı için de yüzde 5 olmak üzere yaklaşık yüzde 40'lık bir artış yapıldığını, bunun da geçmiş yıllardaki kaybı büyük ölçüde telafi ettiğini söyledi.

Komisyonun çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Başesgioğlu, 28 Aralık'taki toplantıdan 2005 yılı asgari ücret artışıyla ilgili bir rakamın açıklanmasını beklediğini dile getirdi. Başesgioğlu, bir başka soru üzerine de, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalarını ilgili kuruluşlardan almış olduğu veriler doğrultusunda bilimsel olarak sürdürdüğünü, kendisinin bir rakam vermesinin komisyonun işine karışma anlamına geleceğini sözlerine ekledi. Başesgioğlu, "Komisyonun çalışmalarını bekleyeceğiz" diye konuştu.