Asgari ücret belirleniyor

Asgari ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2006'dan itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün dördüncü kez biraraya gelecek.

Toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilecek.

Komisyonun geçen hafta yaptığı iki toplantıda, Hazine Müsteşarlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı'nın, bu yılın ekonomik gelişmeleri, gelecek yıla ilişkin makro ekonomik hedefler ile asgari ücreti ilgilendiren diğer konular üzerinde hazırlanan raporları değerlendirilmişti.

Daha önceki toplantılarda ele alınamayan Türkiye İstatistik Kurumu'nun raporunun, bugünkü toplantıda değerlendirilmesi ve toplantının ardından da yılbaşından itibaren geçerli olacak asgari ücretin açıklanması bekleniyor.

Reklam
Reklam

Komisyonda işçi kesimini temsil eden Türk-İş, asgari ücretin belirlenmesinde dört kişilik ailenin göz önünde bulundurulmasını, ücretin tespit edildiği rakam üzerinden işçiye net ödenmesini veya vergi dışı bırakılmasını talep ederken, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise asgari ücretin çalışan işçinin sadece kendisi dikkate alınarak belirlenmesini, ücretin aşamalı olarak vergi dışı bırakılmasını ve kayıtdışını özendirmeyecek bir rakam olmasını istiyor.

Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük işçiler için 350 YTL 15 YKr düzeyinde bulunuyor.