Asgari ücret, tehlikeli işlere 3 bin oluyor

Asgari ücret 1300 TL olacak mı tartışmaları devam ederken, yeni bir müjde geldi. Tehlikeli işlere daha yüksek asgari ücret zammı yolda. İşte, asgari ücrette son gelişmeler!

Tehlikeli işlerde çalışanlara özel asgari ücret zammı geliyor.... AK Parti'nin iktidar çoğunluğunu elde etmesinin ardından gözler, seçim vaatlerine çevrildi. Özellikle asgari ücretin 1300 TL yapılıp yapılmayacağı büyük bir merakla bekleniyor. Hükümet seçim vaatleri arasında en çok tartışılan konu asgari ücret için düğmeye bastı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na teklif verilecek. Söz verilen vaadin gerçekleşmesi durumunda 1 Ocak 2016 itibariyle işçinin cebine yaklaşık 400 liralık zamlı ücret girecek. Ancak, 400 liralık bu artış sadece standart işçiler için olacak. Asgari ücret zammı işin tehlikesine göre değişkenlik gösterecek. Örneğin; maden gibi tehlikeli işlerde çalışanların asgari ücret zammı daha yüksek olacak, ücreti 3000 TL'yi bulacak. Asgari ücret, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Komisyonu tarafından belirlenecek.

Reklam
Reklam

TEHLİKELİ İŞLER YENİDEN SINIFLANDIRILACAK

Yeni dönemde brüt asgari ücret 1.647 TL'ye çıkarken; çok tehlikeli işlerde çalışanlara yönelik asgari ücret yeniden belirlenecek. İşin tehlikesine göre asgari ücret oranı değişecek. Az tehlikeli işler için asgari ücrette taban fiyat uygulanırken, yer altı gibi tehlikesi çok fazla olan işçilerin maaşları daha fazla olacak. Deri fabrikaları, maden yağı, parafin gibi petrol türevi yakıt, renklendirme maddeler, karbonat üretimi, uranyum ve toryum maddelerinin zenginleştirilmesi, organik kimyasal ve boya üretimi, ağız, diş bakımı ürünleri imalatı, cam, ayna imalatı, çelik dökümü, nükleer reaktörler ve parça imalatı, bomba, füze, askeri silah imalatı gibi tehlikeli işler sınıfında yer alan işler için asgari ücret belirlenecek. Tehlikeli işler ise yeniden sınıflandırılacak.

"ASGARİ ÜCRET 1 0CAK 2016'DA ZAMLANACAK"

Asgari ücret zammının 1300 TL olup olmayacağı kadar merak edilen bir konu da zam tarihi. Bu konu hakkındaki son noktayı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi koydu. Zeybekçi, "AK "Asgari ücret 1300 lira olacak mı?" şeklinde bir soru üzerine , Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun asgari ücretin bin 300 lira olacağı yönündeki sözlerinin gayet net olduğunu belirtti ve şunları söyledi: "Teknik olarak anayasal ve hukuksal olarak sıkıntısı yoksa 1 Ocak 2016 diye tahmin ediyoruz. Bu asgari ücretle ilgili bazı sektörlerde bazı küçük ölçekli kuruluşlarda kobilerde eğer bir mağduriyet ve sıkıntı varsa maliyetleri artırıcı bir unsur varsa, rekabetimizi Türkiye olarak kısıtlayan bir ekstra yük getiriyorsa hükümet olarak da bunula ilgili gerekli çalışmaları zaten yapılıyor, iş dünyası adına da gereği yapılacaktır."

Reklam
Reklam

ASGARİ ÜCRETTE TEREDDÜT YOK

Asgari ücret zammı ile ilgili en net yanıtlardan biri de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi. Şimşek, 'Söz verdik asgari ücret 1300 lira olacak. Tereddüt yok' dedi. NTV canlı yayınında seçim vaadlerine ve bu vaadler içinde en çok merak edilen "Asgari ücret" konusuna değinen Şimşek; "Asgari ücrette söz verdik, 1300 lira yapılacak. Soru işareti olmasın, tereddüt yok. Biz bu taahhütü yerine getireceğiz. İşin yükünün büyük kısmını iş alemi yüklenecek. Devlet bu vaatte bulundu, bütün bu yükü üstüne alsın sağlıklı bir yaklaşım değil. Belli sektörlere yönelik ilave teşvikler gündeme gelebilir. Ama yükün büyük kısmı işverende olacak." dedi.

Anahtar Kelimeler: