Asgari ücret tespit komisyonu toplandı

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, 2006 yılında uygulanacak asgari ücret konusunda herhangi bir rakam ve zam oranı telaffuz etmek istemediğini belirterek, ücreti belirleme inisiyatifinin Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda olduğunu kaydetti. Başesgioğlu, hükümet olarak bölgesel asgari ücrete sıcak bakmadıklarını kaydetti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2006 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücreti belirlemek üzere toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleşen komisyon toplantısına, Bakan Murat Başesgioğlu, işveren temsilcileriyle işçi temsilcileri katıldı. Komisyon toplantısında işçi tarafı asgari ücretin çalışan işçiyle birlikte 4 kişilik ailenin zorunlu gıda harcaması tutarını karşılayacak seviyede olmasını, ücret tespitinde Devlet İstatistik Enstitüsü rakamlarının esas alınmasını talep etti. İşveren tarafı ise asgari ücretin belirlenmesinde sadece çalışan işçinin dikkate alınmasını, SSK primi ve vergilerin indirilmesini istedi. Komisyon toplantısının açılışında konuşan Başesgioğlu, asgari ücretin, diğer ücret artışlarını, SSK primi gelirlerini, vergi gelirlerini, kıdem tazminatını, para cezalarını ve 3308 sayılı Çıraklık Kanunu'na tabi kişileri etkilediğini belirterek, hükümet olarak asgari ücreti aynı zamanda "sosyal koruma ücreti" olarak gördüklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Asgari ücretin belirlenmesinde birçok konunun dikkate alındığını ifade eden Başesgioğlu, rakamları tespit ederken ülkenin sosyo-ekonomik göstergelerin de göz önünde bulundurulduğunu kaydetti. Başesgioğlu, Türkiye'de çalışanların yüzde 43.6'sının yani 2 milyon 696 bin kişinin asgari ücret aldığını vurgulayarak, asgari ücretin 2005 yılında brüt 488.70 YTL, net 350.15 YTL'ye çıkarıldığını hatırlattı. Başesgioğlu, 2005 yılında uygulanan asgari ücretin işverene maliyetinin 593 YTL olduğunu bildirdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu İşveren Heyeti Başkanı Ali Nafiz Konuk ise yeni belirlenecek asgari ücretin kayıt dışını özendirmemesi gerektiğini, kayıtlı çalışanların kayıt dışına itmemesi ve işletmelerin rekabet gücünü olumsuz etkilememesi gerektiğini savundu. Konuk, komisyon toplantısı sonucunda anlaşma ve uzlaşma sağlanacağına inandıklarını ifade etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu İşveren Heyeti Başkanı Mustafa Türkel de asgari ücretin en düşük memur maaşı seviyesine çekilmesini istedi. Komisyon toplantısı sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Başesgioğlu, asgari ücretin belirlenmesi inisiyatifinin tamamen komisyona ait olduğunu belirterek, "Rakama ve orana bağlı bir ücret artışı telaffuz etmek istemiyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Başesgioğlu özellikle TOBB'un ısrarla üzerinde durduğu bölgesel asgari ücret uygulamasına hükümet olarak sıcak bakmadıklarını vurgulayarak, "Bölgesel asgari ücretin uygulanmasında gerekli altyapının henüz oluşmadığını ve işçi-işveren arasında uzlaşmanın sağlanamadığını görüyoruz" şeklinde konuştu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5'i işveren, 5'i işçi ve 5'i hükümetten olmak üzere 15 üyeden oluşuyor. Komisyonda işverenleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçileri ise Türk-İş temsil ediyor.