Asgari ücret vergi dışı bırakılsın isteği

KONYA (İHA) - Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, asgari ücretli bir işçinin eline geçen paranın az olduğunu belirterek, "Asgari ücretli işçinin eline net geçen ücret değil, brüt ücret olan 531 YTL'nin geçmesi gerekir. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı" dedi.

Bir işçinin asgari ücret üzerinden istihdamı halinde işçinin eline geçen bedelin yüzde 70'inin vergi, prim ve diğer kesintiler nedeniyle işverene yük bindiğine işaret eden Başkan Büyükhelvacıgil, "Bu durum sistemimizin açmazıdır. Bu açmaz ülkemizde işçilik maliyetlerini yükselten temel sebeptir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'de 16 yaşından büyük bir işçinin eline 380.46 YTL net asgari ücret geçtiğini, buna karşılık bu işçinin işverene maliyetinin ise bin YTL'yi bulduğuna işaret eden Başkan Büyükhelvacıgil, "Asgari ücret düşük ama buna sosyal sigortalar ve gelir vergileri de eklenince işveren üzerindeki yükü altından kalkılmaz hale geliyor. Bugün bize bir işçinin maliyeti bin YTL'yi buluyor. Zaten döviz kurunun düşük olması nedeniyle ihracat yapılamaması, girdi maliyetlerindeki artış sanayicilerin belini büküyor" dedi.

Büyükhelvacıgil, işverenler olarak asgari ücretin net rakamlarla Türkiye standartlarında istenen seviyede olmadığının bilindiğini ifade ederek şunları söyledi:
"Hükümetten isteğimiz, asgari ücreti artırılsın ama işverene de, çok işçi çalıştırandan daha düşük vergi alınması gibi bazı vergi indirimleri sağlasın. Tüm sanayicinin vergi yükü belli oranda azaltılabilir. Yani sigortalı işçi çalıştıran sanayici teşvik edilsin. Çok işçi çalıştıran sanayiciden az vergi alınsın."