Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Söz Sende'de asgari ücret, emeklilikte yaşa takılanlar, belediyelerde sözleşmeli çalışanlar gibi binlerce insanın merak ettiği konularda çok önemli açıklamalar yaptı. Asgari ücretle ilgili eleştirileri yanıtlayan Çelik "Netice itibariyle peynirin kilosunun fiyatı bellidir, ekmeğin fiyatı bellidir. Asgari ücretle geçinirsiniz" dedi.
İşte Bakan Faruk Çelik'in açıklamaları...
"ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNİLİR"
Balçiçek İlter'in birçok izleyiciden gelen asgari ücretle ilgili eleştirileri belirtmesi üzerine Çelik şöyle cevap verdi: Asgari ücretle geçinilmez diye bir şey yok. Geçinirsiniz. Ona mahkumsanız 800 TL de büyük bir paradır. Netice itibariyle peynirin kilosunun fiyatı bellidir, ekmeğin fiyatı bellidir. Bir geçimdir sürdürebilirsiniz. Bizim meselemiz bu değil. Bunu istismar etmemek lazım. Asgari ücret bir taban fiyattır. Biz diyoruz ki işverene bundan aşağı ücret talep edemezsin. Asgari ücret, sosyal devletin koruma aracıdır. Bunu kaldırırsanız 400 TL ücret teklif eden de olabilir.
"KONUŞMAKTAN ZİYADE SUSMAK DAHA DOĞRU"
Bakan Çelik, çözüm süreci ile ilgili gelişmeleri de şöyle değerlendirdi: Önemli bir sürecin içerisindeyiz. Burada herkesin konuşmasının çok doğru olmadığı inancındayım. Sayın Başbakanımız da sık sık bunu ifade ediyor. Ben terör meselesi ile ilgili konuşulmayan bir şey kaldığına inanmıyorum. Konuşulmasın anlamında söylemiyoruz ama taşın altında eli olan insanların bence konuşmaktan ziyade susması daha doğru olur. Adaya gidip gelen milletvekillerinin konuşması şık olmamıştır. Konuşma tarzları, dilleri doğru değildir.
"KARADENİZ TURU NEDEN BUGÜN?"
İkincisi de Karadeniz turu neden bugün? Karadeniz öteden beri var. Bir süreç başlamış, bu sürecin tamamlanması, terör belasından kurtulmak konusunda adımlar atılmış iken yeni toplumsal huzursuzluklara vesile verecek davranışlardan, görüntülerden, söylemlerden kaçınmak gerekir. Bu gidişi neden 6 ay, 1 yıl önce yapmadınız? Yapılmasın, gidilmesin anlamında söylemiyorum. Bu kritik süreçte her şeyin zamanlaması doğru yapılmalı. Dil iyi ayarlanmalı. Rastgele bir davranış sürecinde değiliz. Herkesin iki kez yutkunup bir kez bir şey söylemesi gerekiyor.
EMEKLİLİK YAŞI TARTIŞMASI
Emeklilikte yaşa takılanlar konusundaki soruları da cevaplayan Faruk Çelik şöyle konuştu: 2000'den sonra işe başlayanlar 60 yaşında emekli olacaklar. Ancak 1999'da çıkan yasa gereği emeklilik yaşı kademelendirildi ve 2028 yılına kadar 60 yaş emekliliği olmayacak. Dolayısı ile şu anda emeklilik yaşımız azami 49. İnsanımız 49 yaşında emekli oluyor, hatta 44-45 yaşında emekli olanlar var. Bazı vatandaşlarımız diyorlar ki biz 20 yıl çalıştık, dolayısı ile prim günümüz tamam. 45 yaşındayız ama 2 yıl beklemem gerekiyor. Ben de diyorum ki popülizm adına mavi boncuk dağıtmak kolay. Ancak biz devlet yönetiyoruz. 47 yaş emekliliği dünyanın neresinde var? Bu Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüş bir madde ve 1999'dan sonra bu yasa gereği kademeli emeklilik var. Şimdi siz 2 yıl beklemeniz gerekiyorsa bekleyeceksiniz. Ama bir başka grup var. Onlar yaşı doldurmuş, 60-65 yaşına gelmişler ama prim günlerinde sıkıntıları var. Bu konuyu ilgili bakan arkadaşlarla tartışmayı düşünüyorum.Çünkü bu insanların çalışma imkanı yok. Bu konuda ya kısmi emeklilik veya borçlanma şeklinde bir taslağımızı arz ederek neticelendireceğiz.
BALÇİÇEK İLTER'DEN BAKANA ZOR SORU
Çocukken çobanlık yaptığını söyleyen Bakan'a Balçiçek İlter "Çobanın oyuyla benim oyum bir olmasın anlayışının olduğu bir memlekette yaşıyoruz. Kendi kendinize bak neler olabiliyormuş dediniz mi?" diye sordu. Bakan şöyle yanıtladı: Bu ülkemizin güzelliği. Bu demokrasinin güzelliği. Bu tür zavallıca değerlendirmeleri dikkate almamak lazım. Çoban diyip geçmemek lazım. Onların beyni de kalbi de bizden farklı değil.