Asgari ücretli daha fazla vergi ödüyor

SAMSUN (İHA) - Samsun Defterdarı Mustafa Görmezoğlu, aldıkları beyannamelerde yaptıkları incelemeler sonucunda, çoğu meslek mensuplarının asgari ücretliden daha az vergi ödediğinin ortaya çıktını söyledi.

Defterdarı Mustafa Görmezoğlu, yaptığı açıklamada, gelir vergisi beyanname verme süresinin 15 Mart tarihinde sona erdiğini, ancak süre uzatma talebinde bulunan mükelleflerin beyannamelerini 31 Mart 2004 tarihi mesai saati sonuna kadar bağlı bulundukları vergi dairesi müdürlüklerine verebileceklerini hatırlattı.
Görmezoğlu, "Aldığımız beyannameler üzerinde yaptığımız çalışmalar sonucunda kuaförün 69 milyon, lokantacının 264 milyon, bakkalın 276 milyon, ayakkabıcının 291 milyon, mağazacının 399 milyon, kuyumcunun 475 milyon, mobilyacının 570 milyon, doktorun 726 milyon ve avukatın 1 milyar 500 milyon lira yıllık olarak vergi beyan ettiğini gördük. 2003 yılında bir asgari ücretli 409 milyon lira vergi ödemiştir. Bu rakamlar doğrultusunda çoğu meslek mensubunun, bir asgari ücretlinin ödediği vergiden daha az vergi ödediği ortaya çıkmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Maliye Bakanlığı'nın vergi yükünün mükellefler arasında eşit dağılımının sağlanmasını amaçladığını ifade eden Görmezoğlu, "Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin 2003 yılı beyanları tamamen objektif kriterlerle teknik açıdan incelenerek hangi sektörde vergi kayıp ve kaçağının olduğu tespit edilecektir. Maliye Bakanlığı, mükellefleri daha yakından takip etmek, performanslarını dönemler ve sektörler itibariyle izlemek, mukayese etmek ve derecelendirilmesini sağlamak amacıyla Performans Derecelendirme Bildirimi verme zorunluluğu getirilmiştir. Bu bildirimde yer alan bilgiler doğrultusunda incelemeye seçilecek mükellefler belirlenecektir. Söz konusu bildirimde yer alan bilgiler doğrultusunda mükelleflerimiz bir derecelendirilmeye tabi tutularak, belirlenecek kriterlerin altında kalanlar öncelikle incelemeye alınacaktır" diye konuştu.

Samsun'da 2003 yılında tahakkuk eden verginin 516 trilyon 52 milyar, tahsilatın ise 435 trilyon 24 milyar lira olduğunu, tahakkukun tahsilata göre yüzde 84.26 oranında gerçekleştiğini dile getiren Görmezoğlu, "2003 yılı sonu itibariyle Samsun'da 535 trilyon 53 milyar lira vergiden gelir elde edilirken, 897 trilyon 12 milyar lira da gider gerçekleşti. Gelirin gideri karşılama oranı ise yüzde 59.69. Yani Samsun'un geliri, giderini karşılamıyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam