Asgari ücretli için evlenmek bir dert

ANKARA (İHA) - Türkiye Kamu-Sen'in araştırmalarına göre, Türkiye'de evlenme hazırlığı içinde olan ve asgari ücretle çalışan bir işçinin evlilik ihtiyaçlarını karşılamak için tam iki buçuk yıl çalışması gerekirken, İngiltere'de asgari ücretle çalışan bir işçi sadece 99 gün çalışarak evlilik masraflarını çıkarabiliyor.

Türkiye Kamu-Sen'in yapmış olduğu bir araştırma, Türkiye ve İngiltere'de çalışan kesimin maaşları ve alım gücü arasındaki büyük farklılığı ortaya çıkardı. Türkiye'de bir hemşire 228 sterlin maaş alırken, İngiltere'de 1475 sterlin maaş alıyor. Yine bir polis Türkiye'de 327 sterlin maaş alırken bir İngiliz polis ayda 1835 sterlin kazanıyor. Türkiye'deki öğretmenler ayda 280 sterlin, İngiliz öğretmenler ayda yaklaşık 1920 sterlin kazanıyor.

Reklam
Reklam

Maaşlara göre aynı model ve özelliklere sahip televizyon, buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, süpürge, yatak odası takımı, koltuk takımı almak için Türkiye'de ve İngiltere'de memurların çalıştığı gün sayısı karşılaştırıldığında ise aradaki uçurum büyüyor.

Türkiye'de evlenme hazırlığı içinde olan bir hemşirenin aynı model ve özelliklere sahip televizyon, buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, süpürge, yatak odası takımı, koltuk takımını eşyaları alabilmesi için 420 gün çalışması gerekirken, İngiltere'de çalışan bir hemşirenin aynı eşyalar için 51 gün çalışması yeterli oluyor. Yine bir polis memurunun bu eşyaları alabilmek için 300 gün emek sarf etmesi gerekirken, İngiltere'de bir polis memuru 42 günlük bir çalışmayla bu eşyalara sahip olabiliyor. Evlenme düşüncesinde olan bir asgari ücretlinin ise bütün bu eşyaları alabilmesi için tam 750 gün çalışması gerekiyor. İngiltere`de çalışan bir asgari ücretli ise bütün bu eşyaları sadece 99 gün çalışarak elde edebiliyor.

Reklam
Reklam