Asgari ücrette anlaşma yine yok

ANKARA (İHA) - 2005 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için hükümet, Türk-İş ve TİSK temsilcilerinin bugün yaptığı 3. toplantıdan da uzlaşma çıkmadı.

Hükümet, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine dayanarak 422 milyon lira önerdi. İşçi kesimini temsil eden Türk-İş ise 2005 yılında asgari ücretin 509 milyon liraya çıkarılmasında ısrar etti. Komisyonun 28 Aralık'ta yapılacak son toplantısında yeni asgari ücretin açıklanması bekleniyor.

Toplantı sonunda gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Türk-İş Temsilcisi Mustafa Türkel, komisyon toplantısında hükümet temsilcilerinin DİE verilerine dayanarak asgari ücretin 422 milyon lira olmasını önerdiğini, kendilerinin ise bu rakamı yeterli bulmadıklarını ifade etti. Türkel, Maliye Bakanlığı'nın hesaplarına göre 2005 yılında en düşük memur maaşının 509 milyon lira olacağını savunarak, "Hükümet temsilcilerine asgari ücretin en düşük memur maaşı kadar yani 509 milyon lira olmasını teklif ettik" dedi. Bugünkü asgari ücretin 318 milyon lira olduğunu hatırlatan Türkel, "Yüzde 5 ya da yüzde 10 zam olsa ne olur? 318 milyon lira 350 milyona yükselir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Devletin asgari ücretteki vergi ve SSK pirim oranını düşürmesini isteyen Türkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Sürpriz olabilir" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Umuyorum asgari ücretle çalışanlara geçinebilecekleri kadar ücret ödenir. Umarım sayın Başbakan ve hükümet böyle bir adım atar" şeklinde konuştu.