Asgari ücrette son dakika: 1300 TL oldu

1 Kasım seçimlerinden beri tartışılan asgari ücretten beklenen haber geldi. Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu: "Asgari ücret 2016'da 1300 TL oldu." dedi.

1 Kasım seçimlerinden bu yana büyük bir merakla beklenen ve çok tartışılan asgari ücret zammında yeni gelişmeler yaşanıyor. Hükümet kanadından pek çok isim asgari ücret konusunda atılacak adımlara dair bilgiler vermeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz haftalarda 2016 Eylem Planı'nı paylaşan kamuoyuyla paylaşan ve pek çok konuya dair merak edilenlere açıklık Ahmet Davutoğlu, "Asgari ücreti 1.300 liraya çıkartıyoruz. KOBİ'lerin üzerindeki yükü de azaltacağız." demiş, açıklamasında 1 hafta ila 3 ay arasında zam yapmayı planladıklarını ifade etmişti. Açıklamalarıyla binlerce asgari ücretliyi heyecanlandıran Ahmet Davutoğlu'ndan sonra Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'dan yeni açıklamalar geldi.

Reklam
Reklam

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA MUSTAFA ELİTAŞ'IN AÇIKLAMALARI

Konuşmasında Başbakan'ınkiyle benzer ifadeler kullanan Elitaş, "Asgari ücret bin 300 lira olacak dedik, inşallah önümüzdeki hafta içerisinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu bin 300 liralık taahhüdümüzü yerine getirecek" dedi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2016 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için bir araya geleceğini ifade eden Soylu ise devlet olarak 2016 yılı için asgari ücrette artan maliyetlerin bir kısmını karşılayacaklarını ifade etti ve"Maliyetin yüzde 40’ını karşılamayı düşünüyoruz" dedi.

Melikgazi Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen AK Parti Melikgazi İlçe Danışma Meclisi Toplantısı'nda partililere değinen Elitaş, "Asgari ücret bin 300 lira olacak dedik, inşallah önümüzdeki hafta içerisinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu bin 300 liralık taahhüdümüzü yerine getirecek. Bugünlerde tartışılıyor. 'Asgari ücretten iş alemine ne kadar binecek, onun hangi kısmını devlet karşılayacak' diye. Asgari ücretin neti bin 300 liradır ama bununla ilgili maliyette ortaya çıkacak bir durum devletin sırtında ne kadar yük kalacak, işverenin sırtında ne kadar yük kalacak, bunu taraflarla birlikte görüşerek, değerlendirerek bütçede herhangi bir disiplin bozucu hareket olmayacak şekilde yapacağımızı ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

SÜLEYMAN SOYLU'NUN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Soylu, asgari ücrette artan maliyetleri karşılamak amacıyla her bir çalışan için 110 lira destek verilmesi konusunda karar aldıkları bilgisini verdi ve şu ifadeleri kullandı: "Maliyetin yüzde 40’ını karşılamayı düşünüyoruz. Asgari ücretin 1300 lira olarak belirlenmeseydi, 2016 için konuşacağımız rakam 6+5 olacaktı. Bu da 1100 lira olacaktı. Brüt asgari ücretten geri adım atmak söz konusu değil. Yüzde 40'lık maliyet desteğini Meclis'e sunuyoruz."Hem işverenlerin hem de işçinin gündemindeki asgari ücret konusundaki son gelişmelere değinen Soylu, açıklamasında muhalafet partilerden HDP'ye yüklendi. Toplantıda 3 partinin de düzenlemeye destek vermesine karşın HDP'nin toplantı sonrası farklı açıklamalar yapmasını eleştiren Soylu, "HDP, asgari ücreti de hendeğe atmak istiyor. Önerimize destek veren CHP ve MHP'ye teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Asgari ücret zammıyla bütçeye gelecek yükün Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmayacağını, direkt Hazine tarafından karşılanacağını bildiren Soylu, şöyle konuştu: "Genel bütçe hesabımız içinde bu yükün değerlendirmesi de yapılmıştır. Buradan dolayı değil ama asgari ücretin bin 300 lira olmasından dolayı yapılan etki analizinde yüzde 0,5 ila 0,8 oranında enflasyona bir etkisi olabileceği düşünülüyor ancak şu çok net ki büyümeye de pozitif etkisi olacaktır. Bin 300 lira rakamından kaynaklı olarak yaklaşık yüzde 0,5 ile 0,9 arasında istihdam azalması olabilir. Mikro ve küçük-orta boy işletmeleri destekleyerek bunu gidermeyi hedefliyoruz. Asgari ücretin olumsuz etkilerini giderici reformlarımız hazır." dedi.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: