Asgari ücrette toplam artış yüzde 40

ANKARA (İHA) - Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 Temmuz 2004 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni asgari ücreti yüzde 5 oranında bir artış yaparak 318 milyon lira olarak açıkladı.

Komisyon Başkanı Cengiz Delibaş, yapılan artış ile 2004 yılında asgari ücrette toplam yüzde 40'lık bir artış yapıldığını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda 3. toplantısını gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantı sonunda yeni asgari ücreti açıkladı. Delibaş, mevcut asgari ücretin brüt 423 milyon, net 303 milyon, işverene maliyetinin ise 513 milyon lira olduğunu hatılatarak, yeni asgari ücretin, net 318 milyon, brüt 444 milyon lira olarak belirlediğini ifade etti. Delibaş, 2004 yılının ilk 6 ayında yapılan düzenleme ile yeni asgari ücretin işverene maliyetindeki artışın yüzde 31.1'den yüzde 20'ye düşürüldüğünü belirterek, getirilen bu kolaylıkla işveren maliyetinin 560 milyon liradan 513 milyon liraya düştüğünü kaydetti.

Reklam
Reklam

Delibaş, SSK Kanunu'nda yapılan değişiklikle, SSK prim esas kazanç alt sınırı ile asgari ücret arasındaki işçi-işveren SSK ve İşsizlik Sigorta primiminin tamamının devlet tarafından ödendiğini hatırlattı. Yasa gereği 1 Temmuz 2004 tarihinden itibaren SSK pirme esas kazanç alt sınırı ile asgari ücret arasındaki yeni farkın işçi-işveren sigorta primi ve işsizlik sigorta primi olan 38 milyon liranın işveren tarafından karşılanması gerekirken, 22 Haziranda kabul edilen kanun tasarısı ile sigortalının günlük ücreti ile günlük kazanç alt sınırının eşetlenerek, bu kazanç ile alt sınır arasındaki farkın ortadan kaldırıldığını kaydetti. Delibaş, "Böylece, yeni asgari ücretin işverene maliyetindeki artış ikinci altı ayda yüzde 35.3'den, yüzde 26.3 düşürelecek. Yapılan düzenleme ile işverene maliyet 578 milyon liradan, 539 milyon liraya düşürüldü" diye konutu.

Delibaş, DİE'nin Ocak ayında 396 milyon lira rakam açıklamasına rağmen, bugünkü toplantıda 395 milyon lira rakam açıkladığını belirterek, rakamlardaki düşüşüş ekonomideki olumlu göstergeleri temsil ettiğini söyledi. Komisyona işveren kesimini temsilen katılan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Nihat Yüksel ise, 2004 yılında brüt asgari ücrete yapılan artışın yüzde 45 oranlarında olduğunu belirterek, bir ülkenin işçilerine verilecek rakamın o ülkenin milli hasılası ile ilişkili olduğunu söyledi. Gazetecilerin soruları üzerine Yüksel, iş hayatındaki gelişmelerin sözde olduğunu, bugün açıklanan rakamı ise makro ekonomik dengeleri bozmadığı için kabul ettiklerini ifade ederek, sigorta ve vergi yükünün işveren çok ağır geldiğini kaydetti. Türkiye'deki asgari ücreti, Uzak Doğu ve Türki Devletlerle karşılaştıran Yüksel, gazetecilerin soruları üzerine Türk sanayisinin henüz bir Almanya kadar gelişmedeğini belirterek, şimdilik AB'ye uyumun mevzuat bakımından yapılabileceğini dile getirdi.

Reklam
Reklam