Asgari ücrette vergi kalksın

ANKARA (İHA) - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari ücret konusunda sürpriz yapacağını açıklamasına atıfta bulunarak, "Gerçekten sürpriz yapacaksa asgari ücretteki 66 milyon liralık vergiyi kaldırdığını açıklasın" dedi.

KESK, hükümeti, 2005 bütçesinde kamu harcamalarına yetersiz kaynak ayırdığı gerekçesiyle protesto etti. KESK Ankara Şubeleri Platformu'na mensup yaklaşık 100 kişilik grup, Necati Bey Caddesi'nden başlattıkları yürüyüşü hükümet aleyhine sloganlar atarak Yeni Başbakanlık binasına kadar sürdürdü. Çevik Kuvvet ekipleri eşliğinde Yeni Başbakanlık binasına ulaşan eylemciler, daha sonra Başbakanlık önüne siyah çelenk bıraktılar. Burada bir açıklama yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, hükümetin hazırladığı 2005 mali yılı bütçesinde kamu harcamalarına yeterli kaynak ayırmadığını savunarak, kamu emekçilerinin ücretlerinin gitgide eridiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Sosyal bir devlet ve sosyal bir bütçe taleplerini her platformda dile getirdiklerini ifade eden Evren, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün son kez toplandığını hatırlatarak, "Başbakan Erdoğan, sürpriz yapacağım demişti. Gerçekten sürpriz yapacaksa Asgari Ücret üzerindeki 66 milyon liralık vergiyi kaldırdığını açıklasın. Eğer yüreği varsa, işverenden ve IMF'den korkmuyorsa bunu açıklamalıdır" diye konuştu. Evren, 318 milyon lira alan bir asgari ücretliden 84 milyon lira dolaylı vergi alındığını belirterek, "Bizden toplanan vergiler bize geri döndürülmüyor. 2005 bütçesine bakıldığında bunlar faizciye ve rantiyeye ayrılmaktadır. Başbakanı bu sorunu çözmeye davet ediyorum" ifadesini kullandı.

Eylemciler daha sonra Meclisin Dikmen kapısı önünde yapacakları basın açıklaması için Yeni Başbakanlık binası önünden ayrıldılar.