Asgari Ücretten vergi alınmasına tepki

Konya'nın Selçuklu İlçesi Belediye Başkanı Doç. Dr. Adem Esen, asgari ücretten vergi alınmasını anlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 16 yaşından büyükler için belirlediği yeni asgari ücretle ilgili bir açıklama yapan Esen, "Asgari ücret yeni uygulama ile 16 yaşından büyükler için brüt 250 milyon 875 bin lira, net 184 milyon 251 bin 937 lira olarak tespit edildi. Asgari ücretin tespit edilmesinde aile faktörü dikkate alınmamakta, işçinin kendi ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir. Brüt olarak tespit edilen 250 milyon 875 bin liralık asgari ücretin 35 milyon 122 bin 500 lirası SSK pirimi, 27 milyon 486 bin 563 lirası gelir vergisi ve 1milyon 505 bin 250 lirası da damga vergisi olarak kesiliyor. Dolayısıyla işçinin eline 184 milyon 251 bin 937 lira geçiyor" dedi.

Reklam
Reklam

"ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Türk-İş'in yaptığı bir araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin zorunlu ihtiyaçları 334 milyon lira olarak tespit edildiğini belirten Esen,"İçinde bulunduğumuz iktisadi koşullar dikkate alındığında asgari ücretle geçinmek mümkün değildir. Tüketicilerin içinde bulunduğu ortam asgari ücreti çok komik bir hale getiriyor. Dolar bazında bakıldığı zaman Türkiye, asgari ücretin en düşük olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Bunun esas sebebi ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizdir. Asgari ücretin bu kadar düşük olmasına rağmen devletin hala asgari ücretten Gelir Vergisi almasını anlamak mümkün değildir. Asgari ücreti artırmanın yolu Gelir Vergisinden fedakarlık yapmaktır" diye konuştu.

İHA

Anahtar Kelimeler: