Asharq Al-Awsat: Türkiye Irak’ın kuzeyinde kara harekatı başlatabilir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Türkiye'ye tehdit olması durumunda Irak'ın kuzeyinde kara harekatı dahil gereken tüm önlemleri alacağı yönündeki açıklaması yankı buldu.

Londra'da yayınlanan Asharq Al-Awsat gazetesi, açıklamayı "Türkiye, Kuzey Irak'ta kara operasyonunu başlatabilir" sözleriyle yansıttı.

Asharq Al-Awsat, "Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Salı günü Ankara'nın Irak'ta konuşlanmış güçlerine Kürt gruplardan kaynaklanan tehditlere karşı koymak için bir kara harekatı başlatabileceğini söyledi" diye yazdı.

Çavuşoğlu'nun Sincar dahil olmak üzere Irak'ın Türkiye'ye komşu bölgelerinde herhangi bir tehdidin bir yanıt tetikleyebileceğini de vurguladığını anlatan gazete, ABD'nin uluslararası koalisyon nezdindeki Özel Temsilcisi Brett McGurk'un Bağdat düzenlediği basın toplantısına dikkat çekti. Gazete "McGurk, Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği tarafından kerör örgütü olarak tanınan PKK'nın oluşturduğu tehdidin altını çizdi" dedi.

Reklam
Reklam

ABD, IRAK'LA TÜRKİYE'NİN ARASINI BULMAYA ÇALIŞIYOR

Türkiye ile Irak arasında Başika Kampı nedeniyle başlayan krizi sayfalarına taşıyan New York Times, iki ülke arasında arabuluculuk yapmayı deneyen Washington’ın Ankara’yı, Musul operasyonuna doğrudan katılmadan, tıbbi destek ve insani yardım yapması için ikna etmeye çalıştığını yazdı.

New York Times’ın (NYT) ‘Türkiye’nin Musul savaşına katılmak için baskı yapması Irak ile gerilimi tırmandırıyor’ başlıklı yazısı “Irak ile Türkiye arasındaki ihtilaf, Irak’ın en büyük ikinci kenti olan Musul’un IŞİD’den geri alınması için başlatılan çetrefilli askeri operasyonun jeopolitik bir yan gösterisi olarak ortaya çıktı” ifadeleriyle başladı.

‘TÜRKİYE İLE IRAK ARASINDAKİ ÇATLAK SADECE DİPLOMATİK BİR TARTIŞMA DEĞİL’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin karşılıklı açıklamalarını da hatırlatan gazetenin değerlendirmesi şu ifadelere yer verildi: “Türkiye ile Irak arasındaki çatlak sadece diplomatik bir tartışma değil, Irak’ın egemenliğindeki çöküntünün keskin bir örneği, aynı şekilde Suriye’nin de. IŞİD iki ülke arasındaki sınırları yok ederken Türkiye her iki ülkede de, hükümetlerin iznini almadan, asker konuşlandırdı.”

Reklam
Reklam

‘TÜRKİYE’NİN BAŞİKA’DA 600 İLA 800 ARASINDA ASKERİ VAR’

“ABD’li diplomatlar neredeyse bir yıldır krizi önlemenin yollarını aradı” denilen yazıda, Türkiye’nin ‘Irak’ın egemenliğine saygı göstermesi ve ABD öncülüğündeki koalisyon çatısı altında IŞİD’le mücadeleye yardım etmesi’ için teşvik edildiği de aktarıldı. New York Times, isminin belirtilmesini istemeyen bir diplomatik kaynağa dayandırarak, Türkiye’nin Musul yakınlarındaki Başika Kampı’nda 600 ila 800 arasında değişen sayıda askerinin olduğunu belirtti. Aynı kaynak, kampta Türk ordusuna ait tank ve topların olduğunu, zaman zaman bu noktadan IŞİD hedeflerinin vurulduğunu da kaydetti.

CARTER: DENGE KURMAYA ÇALIŞIYORUZ

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın Türkiye ve Irak temaslarını hatırlatan gazete Carter’ın ‘iki ülkenin prensipte anlaştığını’ açıkladığını açıklamasına rağmen Irak hükümeti tarafından yalanlandığını da aktardı. Gazete ayrıca, Carter’ın “ABD, Irak’ın egemenliğine duyduğu saygı ile Türkiye’nin bölgedeki tarihsel rolüne duyduğu saygı arasında denge kurmaya çalışıyor” sözlerine de sayfalarında yer verdi.

Reklam
Reklam

ANKA

Anahtar Kelimeler: