Ashton: Müzakerlerin durumu, İran’ın masaya ne getireceğine bağlı

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran’ın nükleer silah programına yöneldiğine dönük endişelere sahip...

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran’ın nükleer silah programına yöneldiğine dönük endişelere sahip olduklarını ifade etti. Ashton, bugün İstanbul’da başlayan müzakerelerin, İran’ın bu endişeleri gidermek için fırsat olduğunu söyledi.

Müzakerelerde dünya güçlerini temsil eden Ashton, bugünkü toplantıda, müzakerelerde ilerleme sağlanıp sağlanmayacağının görüleceğini kaydetti. Ashton, “Umarım, bugün askıya alınan sürecin yeniden başladığını görürüz. İran’ın nükleer silah programından uzaklaştığını gösterecek güveni inşa edebilmek için buradayız.” dedi.

Reklam
Reklam

Bugünkü görüşmeleri daha çok, İran’ın masaya getireceklerini belirleyeceğini ifade eden Ashton, “Bir seneden fazla bir sürenin ardından yeniden burada toplandık. Öncelikle güven tesis edecek önlemler çağrısı yapacağız. Mesela İran, gözlemcilerin daha fazla tesise girmesine izin verebilir. Ama aynı zamanda sivil nükleer gücünün Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’ndaki taahhüdüne uygun olarak devam edeceğini göstermeli.” ifadelerini kullandı.

Catherine Ashton, İranlı başmüzakereci Said Celili ile dün yaptıkları görüşmede, Tahran’daki nükleer araştırma merkezine tıbbi amaçlı nükleer materyal sağlanmasını da teklif ettiklerini söyledi. Ashton, “Bu teklife cevap vermediler ama hala masadalar.” dedi.

Dün akşamki görüşmeyi de değerlendiren Ashton, “Atmosfer çok iyiydi. Bugün neler olacağını da göreceğiz.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz