Aşı Çalışmaları Hepatit B Oranını Düşürdü

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Cumhur Dülger, 1996 yılında

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Cumhur Dülger, 1996 yılında Van'da hepatit B oranının yüzde 13 olduğunu, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan aşılama çalışmaları sonucu bu oranın yüzde 5'e gerilediğini açıkladı.

YYÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dünger, 2 yıl önce kistatik hastalarında hepatit B oranının yüksekliği ile ilgili bir araştırma başlattı. 2 yıl boyunca yapılan araştırmalar sonucunda, kistatik hastalarda görülen Hepatit B'nin, diğer insanlara göre iki kat daha fazla olduğu belirlendi.

Reklam
Reklam

Doç. Dr. Dülger, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada bu alanda ilk kez YYÜ'de böyle bir çalışma yürüttüklerini belirterek, bu çalışmalarını Kıbrıs'ta düzenlenen Karaciğer Hastalıkları Kongresi'ne sunduklarını ve orada bilimsel olarak yayınlandığını açıkladı.

Van'ın koyun yetiştiriciliğinde Türkiye'nin ön sıralarında yer aldığını, bu nedenle koyunlardan bulaşan hastalıkların fazla olduğunu söyleyen Dülger, "Bu hastalıklarından en yaygın olanlardan biri de kistatik hastalığıdır. Bu konu üzerine bir araştırma başlattık. 2 yıl süren araştırmamızın temel amacı kistatik hastalarından karaciğer sirozuna ve kansere neden olan hepatit B sıklığını araştırmaktı. Bu çalışma sonucunda kistatik hastalarında hepatit B sıklığının normale göre 2 kat daha fazla olduğunu gördük. Bunun sonucunda koyun yetiştiren çiftçilerin hepatit B yönünden araştırılması gerektiğini karar verdik" dedi.

-"Aşılama çalışmaları sonuç verdi"

Bölgede küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan çiftçilerde daha sık görülen hepatit B hastalığının kontrol altına alınması gerektiğini belirten Dülger, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Çalışmalarımızda 1996 yılında yüzde 13 olan hepatit B sıklığının 2012 yılı sonunda yüzde 5'e indiğini de tespit ettik. Bu, bölge halkının kültür düzeyinin yüksekliğinin yanında bakanlık tarafından yapılan aşılama çalışmalarının sonucu olarak görülebilir.

Çiftçilikle uğraşan köylülerin hepatit B açısından daha ihtimamla araştırılması gerektiğini duyurmak isteriz. Çiftçi grubuna özel olarak hepatit B taraması yapılmalı. Yetiştiriciler, köylerden çok rahat gelemedikleri için aileleri ile birlikte bakanlık ya da sivil toplum örgütleri tarafından özel olarak taranmalı.

Daha önce hepatit B ile ilgili bir çok çalışma yapıldı. Ancak kistatik alanda dünya da yapılan ilk çalışma. Bu çalışmayı bir ekiple birlikte yaptık. Hastalık koyunların iç organlarının uygun şekilde saklanmaması sonucunda köpeklerin iç organları yemesi ile köpeklere geçiyor. Köpeklerin çevreye yaydıkları küçük ve büyük abdestler yoluyla insanlara geçebiliyor. Hayvanlarla temas yoluyla da çiftçilere geçebilir."

Muhabir: Cemal Aşan - Necat Hasar

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: