Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, vatandaşın aşıyı belirli bir hastalığa yakalanmadan önce vurdurması gerektiğinin altını çizerek, "Bağışlama aşı, korunabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasındadır" dedi.
'Aşı Haftası' dolayısıyla yazılı açıklama yapan Dr. Aytekin Kemik, "Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi, 2005 yılında, aşılamanın desteklenmesi için 'Avrupa Aşı Haftası' yapılmasına karar vermiştir. Böylece ilk 'Avrupa Aşı Haftası' Ekim 2005 tarihinde yapılmıştır. Bu kapsamda 2012 yılına kadar düzenlenen yedi 'Avrupa Aşı Haftası' etkinliğine ülkemizde katılmıştır. 2013’ten itibaren Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'Dünya Aşı Haftası' adı ile 22-27 Nisan 2013 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilmiştir. Ülkemizin de katılmasına karar verilen '1.Dünya Aşı Haftası'nda ana tema bağışıklamanın önemine vurgu yaparak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını artırmak olarak belirlenmiştir" ifadelerini kullandı.
Aşı ile ilgili de bilgiler veren Kemik, açıklamasını şöyle sürdürdü: "İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri ve benzeri mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerini ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir. Aşı insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ve toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığı karşı bağışıktır. Bağışıklama aşı ile korunabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasındadır."
Aşının etkileri hakkında da açıklama yapan Kemik, "Aşılar belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklamalarını sağlamak amacıyla verilir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin oluşmasını sağlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genelde ömür boyu vücutta kalır. Hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır. Bilindiği gibi ülkemizde 1985 yılından bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında aşılama kapsayıcılık hızları gittikçe yükselmiş bağlı olarak aşı ile korunabilir hastalıkların morbidite ve mortalite hızlarında belirgin düşüşler olmuştur. 22-27 Nisan 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 1. Dünya Aşı Haftası etkinlikleri ile aşılama konusunda sağlık personelinin duyarlılığının ve toplumun farkındalığının artırılması, 5 yaş altı eksik aşılı ve aşısız çocukların aşılarının tamamlanması, aşı programına yeni eklenen Hepatit-A ve Suçiçeği aşılarına toplumun dikkatinin çekilmesi, gelinen başarılı düzeyin devam ettirilmesi ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması hedeflenmektedir" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz